середа, 19 червня 2013 14:06

"Письменник - це той, хто добре і складно збреше"

"Письменник - це той, хто добре і складно збреше"
Фото: bukvoid.com.ua

Письменник Андрій Кокотюха має три поради, як написати хороший роман. Про це він розповів Gazeta.ua.

Писати такі книжки, які самому захочеться прочитати. Мислити головою, а не серцем. Інакше все вийде через задницю. Хоча українці за логікою не живуть. Потрібно чітко уявляти лінійну історію, сюжет, вигадати біографію героїв. Вони мають бути такими, щоб читач ототожнював їх з собою.

Мати читацький досвід, не обов'язково життєвий. Жюль Верн писав про навколосвітню подорож, не виходячи з квартири. Стівен Кінг ніколи не переживав свої страшилки. Письменник - це той, хто добре і складно збреше. На чому тримається "1001 ніч"? Шехеризада постійно брехала, але зберегла собі життя. Українці натомість хочуть говорити і читати правду. Хоча самі в житті брешуть. Це подвійні стандарти. Часом запитують, де знайти документи про героя мого роману "Червоний". Люди не розуміють, що це художня література. Там справжній історичний фон, але вигадані персонажі, які діють у тих реаліях. Якщо в історичному романі описуються достовірні події, тоді це документальна книга. "Титанік" же ж не документалка. Корабель потонув століття тому, але Лєонардо ді Капріо і Кейт Уінслєт друг друга не любили. Це ж не означає, що Джеймс Камерон збрехав і за це зібрав 11 "Оскарів".

Не треба списувати героїв із себе. А відсторонено спостерігати, як вони поводяться у певних обставинах. Сам по собі письменник може бути скучним. Мене хотіли залучити до проекту "Міняю жінку". Мені шкода тієї жінки, яка би зі мною поселилася на тиждень. У моєму житті нема нічого екстремального. Треба придумувати.

Андрій Кокотюха - 12-кратний переможець "Коронації слова". У 2006-ому на конкурсі отримав подвійну премію. Наступного дня обміняв гривні на долари і віддав борги за квартиру. За першу премію у 2001-ому грошей не віддали, диплом забули вручити, але передали пізніше.

Зараз ви читаєте новину «"Письменник - це той, хто добре і складно збреше"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі