вівторок, 03 квітня 2012 18:20

Після відвідин шахти оператор добу не розмовляв

Після відвідин шахти оператор добу не розмовляв

Режисер документального фільму "Шахта №8", 54-річна естонка Маріанна Каат, дізналася про нелегальні шахти на Донеччині з інтернету.

"Мене цікавить пострадянська криза розколу СРСР і виживання людини у нелюдських умовах", - каже режисер. Героями її фільму стали неповнолітні шахтарі підпільних копанок.

"Попередньо ми зустрічалися з адміністрацією містечка Сніжне. Вони знали, що знімаємо і нам не заважали. Хоча ми відчували певну напругу, у якій перебувала увесь час влада. Кому напряму належать нелегальні шахти - невідомо. Одного разу знімали "дірку", яку називають "прокурорською". Вона спокійно діяла, коли усі решта були тимчасово зачинені у зв'язку з нашим приїздом. Про це завжди було відомо завчасно, бо ми замовляли готель і транспорт. Шахтарям пояснювали, що копанки закривають у зв'язку з приїздом "комісії". Після кількох таких випадків, ми зрозуміли, що "комісія" — це ми. Домовлялися з людьми про зйомки у такій-то "дірці". Приїжджаємо з групою, а нам кажуть, що вона тимчасово закрита".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На кінофестивалі "Docudays UA" пропонують зустрітися з лесбійкою чи біженцем

Під час зйомок Маріанна Каат спускалася у копанки.

"Першим поліз туди з хлопцями оператор, аби подивитися умови з освітленням. Це була довга вузька "дірка". Коли звідти виліз, на добу замовк. Не могли зрозуміти, що сталося. Коли через день почали з ним про це розмовляти, оператор сказав, що пережив шок. Був вражений, як дорослі, знаючи умови у копанках, можуть пускати туди дітей самих. Саморобні шахти — це не найстрашніше у житті. У регіоні немає ні роботи, ні перспективи. Копанки — це віддушина, єдине місце, де можна заробити".

Нагадаємо, що 24 березня фільм зняли з конкурсу київського фестивалю документального кіно про права людини "Docudays UA". Український співпродюсер заборонив його показувати.

Зараз ви читаєте новину «Після відвідин шахти оператор добу не розмовляв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі