середа, 08 серпня 2012 10:50

Пішов із життя "Паганіні 20 століття"

Пішов із життя "Паганіні 20 століття"
Сучасники також згадують Руджеро Річчі як людину надзвичайної теплоти. Фото: runyweb.com

У США 6 серпня у віці 94 років помер американський скрипаль-віртуоз Руджеро Річчі. Про це пише журнал The Strad, присвячений класичній музиці. Син Річчі Жан Франко розповів, що музикант помер від серцевої недостатності.

Найбільшу популярність Річчі принесло виконання творів Паганіні, хоча його репертуар був різноманітним. Як зазначає BBC News, Річчі іноді називали "Паганіні 20 століття", він першим з музикантів - в 1947 році - записав всі 24 каприси Паганіні відповідно до оригінальної партитури.

Руджеро Річчі народився в 1918 році в Каліфорнії. Грати на скрипці він почав вчитися у віці шести років. Його педагогом став американський скрипаль Луїс Персінджер, у якого також навчався Ієгуді Менухін. У віці семи років Річчі виграв місцевий конкурс, перший концерт хлопчика відбувся в Сан-Франциско в 1928 році - тоді Річчі було десять. У 1930-х роках Руджеро Річчі навчався в Берліні, в 1932 році він дебютував на лондонській сцені з концертом для скрипки Мендельсона.

За своє життя Річчі дав більше п'яти тисяч концертів в 65 країнах. Однак крім виконавської та концертної діяльності Руджеро Річчі був ще педагогом. Він викладав в Джульярдскую школі музики в Нью-Йорку, професором якої був і його вчитель Персінджер. Крім того, у Річчі були учні в університетах штатів Мічиган і Індіана, а також Зальцбурзькому Моцартеумі. Руджеро Річчі припинив виступати в 2003 році.

У своєму блозі музичний критик Норман Лебрехт написав, що Руджеро Річчі був також людиною надзвичайної теплоти. За словами Лебрехта, з усіх скрипалів золотого століття (середина 20 століття) Річчі був найдемократичнішим.

Зараз ви читаєте новину «Пішов із життя "Паганіні 20 століття"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі