вівторок, 22 жовтня 2013 09:20

"Піаф надолужувала самотність вечірками і випивкою. А я сама по собі" - Патрісія Каас співатиме у Києві
10

Фото: Фото надані PR-компанією "Дель Арте"

Нещодавно стало відомо, що 9 грудня у столичному Палаці "Україна" виступить легендарна французька співачка Патрісія Каас. У сет-лист її двогодинного концерту включені 24 композиції із репертуару Едіт Піаф. Серед них - вічні хіти "La Vie En Rose", "Non, Je Ne Regrette Rien", "Padam Padam". Поєднуючи музику з танцями, Каас у Києві відтворить атмофсеру парицьких вулиць 30-50 років - час і місця, коли жила, творила і співала Піаф.

Концерт Каас - це грандіозне шоу з відео-інсталяціями, якісним світловим оформленням і елементами театру. Серія виступів Каас присвячена 50-річчю з дня смерті Піаф. А у 2012-му, за рік до печальної дати, вийшов альбом "Kaas chante Piaf".

Напередодні виступу Патрісії Каас у Києві Gazeta.ua довідалася, що спільного і відмінного у видатної співачки з не менш легендарною парижанкою Едіт Піаф.

Піаф - мініатюрна брюнетка зростом 1,47 метра. Каас - худорлява блондинка середнього зросту. Піаф любила алкоголь і не випускала із вуст цигарку. Каас веде здоровий спосіб життя: щодня по дві години займається на тренажерах. Далі за графіком - сценічна хореографія. Каас виросла в люблячій родині, а Піаф покинули ще в ранньому дитинстві. Патрісію завжди підтримувала родина, а Едіт співала на вулицях Парижа, в той час як її сестра Сімона ходила навколо і збирала гроші у слухачів. Вони знімали одну квартиру на двох і щовечора знаходили нових кавалерів.

"Едіт прожила приголомшливе життя, і вся її особистість - в її піснях. Я просто не могла відмовити собі у задоволенні доторкнутись до її творчості. Так, інколи нас порівніюють. Але мені ніколи не здавалося, що ми схожі. Я живу в інший час, іншим життям. Правда у нас є два спільні моменти: ми обидві - із простих родин, і обидві - співачки", - зізнається Каас.

За легендою, Піаф народилася під вуличним ліхтарем у Бельвілі. Її мати - акторка, батько - вуличний акробат. Вона була єдиною донькою в родині. Ну а батько Каас - шахтар з Лотарингії. Патрісія - молодша з семи дітей в родині. Мати Піаф кинула чоловіка і дітей, а маленьку доньку віддала на виховання бабусі. Після цього маленька Едіт жила у матері чоловіка, власниці публічного дому. Мати Каас, навпаки, завжди підтримувала доньку.

"Не було такого, щоб мама забороняла співати. Відразу помітила, як я цього хочу і всіляко сприяла". Вже у 13 років Каас починає виступати у клубі, а з 16 - працює в модельному агентстві. "Едіт надолужувала самотність друзями, вечірками і випивкою. Але в мене не має такого життя. Я більш "сама по собі", не така компанійська. У мене менше запалу, ніж у шумної Піаф. Я не сумую, але відчуваю самотність більшість часу свого життя. Це допомагає мені краще виконувати пісні Піаф", - зізнається Каас.

20-річною Едіт Піаф помічає власник кабаре "Жерніс" Лії Лепле. Піаф саме співає на вулиці, щоб якось заробити на життя. Лії запрошує її виступати у свій заклад на Єлисейських полях і навчив вибирати костюми, правильно поводитись на сцені. Саме він дав їй псевдонім "Піаф", що в перекладі значить "горобчик". Патрісія Каас знаходить собі продюсера у 19. Актор Жерар Депардьє помічає співачку у клубі, де та працювала. Знайомить із поетом Франсуа Бернхеймом. Попрацювавши з нею, Бернхейм радить Депардьє "просувати" Каас і надалі. "От побачиш, із неї вийде щось путнє", - полюбляв казати поет.

Музичні критики і біографи запевняють: Каас і Піаф об'єднують і життєві труднощі. Вони обидві стикалися із багатьма проблемами і завжди демонстрували потужну силу волі.

1989-го Патрісія Каас переживає трагедію - її мати вмирає від раку. Плюшевий ведмедик, подарунок мами, Каас і досі возить із собою в світових турне. За словами Каас, це допомагає берегти пам'ять про матір. "Коли втрачаєш маму, а згодом батька, меланхолія стає постійною частиною життя. І раптом щось у житті стається, якийсь переломний момент. І я кажу собі "я не здамся". Тоді я не знала, що казати, як як реагувати. Лише спостерігала за плином подій".

У 1949 році коханий Едіт Піаф, боксер алжирського походження Марсель Сердан, гине у авіакатастрофі. Для співачки це стає шоком. Проте замість плюшевого ведмедика від важкої депресії Піаф рятується морфієм. А раніше, ще під час війни, Едіт втратила батьків. Земляки цінували її мужність, бо вона "завжди тримала осанку і посміхалася, не дивлячись ні на що". Піаф виступала перед французькими військовополоненими, щоб після концерту разом із автографами передати їм все необхідне для втечі. Фотографувалася з ними "на пам'ять". Тоді мало хто знав, що у Парижі по цих фото потім виготовляли документи для солдат, яким врешті вдалося втекти.

За словами Каас, її виступ у Києві присвячений не лише Піаф, а й її загиблому коханому й тим людям, які були в її серці. "У Піаф навіть у піснях, повних драми, було чути лише позитив. Ніби вона завжди знала, що складні часи минуть, і зміни на краще все-таки стануться. В кінці тунелю буде світло".

Зараз ви читаєте новину «"Піаф надолужувала самотність вечірками і випивкою. А я сама по собі" - Патрісія Каас співатиме у Києві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі