вівторок, 20 липня 2021 14:26

Параджанов під час зйомок автобіографії пророкував власну смерть

20 липня 1990 року помер кінорежисер, сценарист і художник Сергій Параджанов. Міжнародне визнання здобув після екранізації повісті Михайла Коцюбинського "Тіні забутих предків" в 1964 році. Стрічка отримала 39 міжнародних нагород і 28 призів на кінофестивалях у 21 країні.

Параджанов з'явився на світ 9 січня 1924 року в Тифлісі (нині - Тбілісі, Грузія) у вірменській родині. Був третьою дитиною. Мав сестер - Рузанну й Анну. Його батько Йосип Параджанян працював торговцем антикваріатом. Талант і багату уяву режисер успадкував від матері Сірануш Бежанян, яка була артистичною жінкою. Професія антиквара передавалася з покоління в покоління. Йосип Сергійович сподівався, що діти будуть продовжувати його справу. Сергій обрав інший шлях, і батько не зміг йому цього пробачити.

Автор: ukrpohliad
  Талант і багату уяву режисер успадкував від матері Сірануш Бежанян
Талант і багату уяву режисер успадкував від матері Сірануш Бежанян

У 1942 році закінчив російську школу з двома "п'ятірками" - з природознавства і малювання. Після цього навчався на будівельному факультеті Тбіліського інституту залізничного транспорту. Покинув університет через рік заради навчання вокалу в Тбіліській консерваторії та хореографії при Тбіліському оперному театрі. 1945 року перевівся до Московської державної консерваторії. Ще через рік вступив на режисерський факультет Всесоюзного державного інституту кінематографії. Навчався в режисера Олександра Довженка.

Після закінчення інституту Параджанова направили до Києва, де він працював над першим фільмом "Андрієш". У стрічці розповідається про молдавського пастуха, який мріяв стати витязем. Нахил до фольклорної поетики був притаманний Параджанову зі студентських років. Згодом зняв документальні та науково-популярні кінокартини: "Наталія Ужвій", "Думка", "Золоті руки".

1950 року одружився з працівницею московського універмагу Нігяр Керімовою. Жінка походила із татарської родини з Молдови. Але її брати домовилися, що вона вийде заміж за іншого. Вони приїхали до Москву і вимагали великий викуп. Параджанов не міг його заплатити, і брати вбивають Нігяр.

П'ять років по тому в Києві одружився з донькою дипломата 16-річною Світланою Щербатюк. За три роки в них народився син Сурен. 1962-го пара розлучилася, але підтримувала стосунки.

Автор: ukrpohliad
  1964-го Параджанов поставив стрічку "Тіні забутих предків" за мотивами повісті Михайла Коцюбинського
1964-го Параджанов поставив стрічку "Тіні забутих предків" за мотивами повісті Михайла Коцюбинського

1964-го поставив стрічку "Тіні забутих предків" за мотивами повісті Михайла Коцюбинського. У фільмі оспівано мальовничий світ гуцульських звичаїв, обрядів і побуту. Картина здобула 39 нагород і 24 гран-прі міжнародних фестивалів. За кількістю нагород увійшла до Книги рекордів Гіннеса. Державний Комітет Ради Міністрів УРСР з кінематографії відмовив авторам фільму в оплаті за першою категорією, бо він не відображав радянську дійсність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Він був українцем майбутнього - реакція митців на смерть Сергія Проскурні

"Москва хотіла від мене аби я скомпонував усе на російський лад. Та я відмовився, розуміючи, що це буде вульгаризацією. У підсумку Москва потрактувала картину як вираження українського націоналізму", - прокоментував таке рішення влади Параджанов.

Під час прем'єри фільму в Києві, яка відбувалася 4 вересня 1965 року у кінотеатрі "Україна", пройшла акція літературного критика Івана Дзюби, аспіранта Василя Стуса та журналіста В'ячеслава Чорновола проти арешту українських дисидентів. Параджанову, який участі в акції не брав, почали перешкоджати в реалізації творчих задумів і зупинили виробництво стрічки "Київські фрески".

"Україна – моя друга батьківщина. Там я створив свій перший шедевр "Тіні забутих предків", там я став генієм, там у мене народився син. Україна мені подарувала все, й Україна мене погубила", - розповідав Параджанов в одному з інтерв'ю.

Україна мені подарувала все, й Україна мене погубила

17 березня 1973 року режисера засудили до п'яти років ув'язнення за український націоналізм, спекуляцію та гомосексуалізм. Проти нього висунули анонімні звинувачення. Параджанов відбував покарання у Лук'янівській тюрмі та в колонії в Алчевську. Серед ув'язнених користувався авторитетом. 30 грудня 1977 року після втручання міжнародних організацій Параджанова звільнили. Йому заборонили жити в Україні. Переїхав у Тбілісі.

"Я – вірменин, який народився у Тбілісі й сидів у російській в'язниці за український націоналізм", - так описував себе режисер.

Автор: ukrpohliad
  17 березня 1973 року режисера засудили до п'яти років ув'язнення за український націоналізм, спекуляцію та гомосексуалізм
17 березня 1973 року режисера засудили до п'яти років ув'язнення за український націоналізм, спекуляцію та гомосексуалізм

1982-го Параджанова на 11 місяців закрили в СІЗО за критичний виступ на прогоні вистави пам'яті Володимира Висоцького. Після звільнення дозволу залишатись в Україні не отримав. Останні роки жив і працював у Тбілісі. Рік по тому був засуджений умовно за хабар. Зняв фільми "Легенда про Сурамську фортецю" (1984) та "Ашик-Керіб" (1988). Захопився живописом і керамікою.

"Всі знають, що у мене три батьківщини. Я народився в Грузії, працював в Україні і збираюся вмирати у Вірменії", - сказав він перед смертю.

Останньою роботою режисера стала автобіографічна картина "Сповідь". Почав знімати 7 червня 1989 року у Вірменії. Встиг відзняти одну зі сцен фільму - похорон дівчинки-сусідки. Готуючись до зйомки цієї сцени, реквізитори самі обирали труну. Задуму Параджанова не знали, тому попросили доставити на знімальний майданчик одразу дві труни - білу і чорну. Режисер побачив це і сказав: "А другу для кого? Для мене?". Слова виявилися пророчими.

Завершити фільм не вдалося: у Параджанова діагностували рак легенів. Його госпіталізували та прооперували в Москві. Проходив лікування в Парижі.

17 липня 1990 року він приїхав до Єревану. Через три дні помер. Параджанова поховали 25 липня в Пантеоні імені Комітаса.

Автор: ukrpohliad
  20 липня 1990 року кінорежисер помер
20 липня 1990 року кінорежисер помер

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Він світився дивовижним світлом. Така чистота і пристрасність" - 80 років тому народився Іван Миколайчук

Йому посмертно присвоїли звання народного артиста Української РСР. 1991 року посмертно став лауреатом Національної премії України імені Тараса Шевченка як режисер-постановник фільму "Тіні забутих предків".

Режисера Сергія Параджанова заарештовували тричі. 1973 року його засудили за сфабрикованим звинуваченням у "мужолозтві із застосуванням насильства" та поширенні порнографічної продукції.

У в'язниці Параджанов перебував у дуже тяжких умовах, його неодноразово били й катували, не давали змоги писати й малювати. Одного разу у в'язниці начальник сказав Параджанову, який підмітав підлогу: "Засуджений, працюєте без вогника!" Наступного разу, помітивши начальство, режисер підпалив мітлу - так і став підмітати - "з вогником". Він знаходив вихід – збирав кришки від пляшок молока, зроблені з фольги, заливав їх смолою і робив гравірування - портрети Богдана Хмельницького, Миколи Гоголя, Олександра Пушкіна, Петра І. Ці твори прозвали "талерами Параджанова". Не маючи змоги довгий час проявляти себе у кінематографі, він зосередився на створенні колажів, що сприймалися його уявою як застиглі кадри кінострічки. За роки тюремного ув'язнення він зробив близько 800 робіт.

Зараз ви читаєте новину «Параджанов під час зйомок автобіографії пророкував власну смерть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі