пʼятниця, 28 грудня 2012 20:50

Опозиціонер пропонує Івано-Франківськ перейменувати на Франківськ

Опозиціонер пропонує Івано-Франківськ перейменувати на Франківськ
Депутат вважає, що назви Івано-Франківськ та Івано-Франківська область є "рудиментом радянської епохи". Фото: bum.inter.ua

Івано-Франківська обласна рада має намір вивчити питання про зміну назв Івано-Франківськ на Франківськ та Івано-Франківська область на Франківська область.

Відповідний запит до керівників Івано-Франківської області та меру Івано-Франківська на сесії облради в п'ятницю оприлюднив депутат Степан Волковецький (фракція "Батьківщина").

"Прошу вашого доручення опрацювати і винести на розгляд сесій міської та обласної рад питання про приведення у відповідність із нормами української мови назв обласного центру - місто Івано-Франківськ та Івано-Франківська область на, відповідно, місто Франківськ та Франківська область", - йдеться у депутатському запиті.

За інформацією Волковецького, ці назви "з абсурдним додатком Івано- у 1962 році були обумовлені бажанням тодішнього режиму відмежуватися від прізвища іспанського диктатора Франко". На його переконання, ці назви є "рудиментом радянської епохи".

Депутат вважає, що назви Івано-Франківськ та Івано-Франківська область "не відповідають ні нормам української мови, ні традиціям назв міст і областей".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дніпропетровськ перейменують на Січеслав?

"Не називаємо ж ми Хмельницьку область Богдано-Хмельницькою", - зауважив Волковецький.

Він також навів приклад, коли на початку 1990-х років за пропозицією тодішнього голови Верховної Ради УРСР Леоніда Кравчука назви міста Ровне і Ровенська область змінили на Рівне та Рівненська область.

Оскільки остаточне рішення про зміну назви населених пунктів приймає Верховна Рада України, Волковецкій вважає за доцільне почати відповідні обговорення в міській і обласній радах.

Депутатський запит підтримали 59 депутатів (в облраді 114 депутатів).

Волковецький - народний депутат України першого та другого скликань, очолює Івано-Франківське обласне об'єднання Всеукраїнського товариства "Просвіта" ім. Тараса Шевченка.

Зараз ви читаєте новину «Опозиціонер пропонує Івано-Франківськ перейменувати на Франківськ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

36

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути