вівторок, 01 травня 2018 10:20

Оперу Моцарта імператор вважав неполіткоректною

Оперу Моцарта імператор вважав неполіткоректною
Весілля Фігаро.Невідомий художник XIX ст. фото: Вікіпедія

1 травня 1786 року у Відні відбулась прем'єра комічної опери "Весілля Фігаро" на лібрето Лоренцо да Понте за однойменною п'єсою Бомарше. Постановку робив Амадей Моцарт.

До творення музики Моцарт приступив у грудні 1785 року у Відні і закінчив її через п'ять місяців. В Австрійській імперії п'єса була заборонена для показу імператором Йосипом ІІ. Він вважав її неполіткоректною, хоча й не заперечував проти вистави опери Моцарта за умови, що всі політичні акценти будуть усунені. Прем'єра у Відні пройшла з незначним успіхом.

Справжнього визнання опера набула лише після постановки у Празі в грудні того ж року. У Російській імперії опера завоювала популярність завдяки Петрові Чайковському, який переклав її лібрето на російську мову для виконання силами студентів консерваторії 1875 року. Він максимально зберіг оригінальну мелодику й ритміку в аріях та ансамблях. Автором українського перекладу опери є Степан Масляк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Першу музичну школу Львова заснував син Моцарта

Австрійський композитор Вольфганг Амадей Моцарт у 3 роки пробував грати на клавірі. У 5 почав складати невеликі п'єси, які батько записував. Родина Моцарта багато подорожувала Європою і на всіх прийомах показувала талант сина-вундеркінда. У 6 років хлопчик побував у Мюнхені, Відні, Парижі, Лондоні. 13 грудня 1769 року 13-річний Моцарт поїхав у перше велике турне в Італію. З батьком і педагогом Леопольдом відвідали Рим, Мілан, Неаполь, Венецію, Флоренцію. Концерти мали приголомшливий успіх. Слухачів вражала складність і різноманітність виконуваних творів. Хлопчик виступав як клавесиніст-віртуоз і акомпаніатор, як скрипаль і органіст. Крім того, Моцарт грав на органі в церквах, монастирях, соборах. Спокійно витримував 6-годинні концерти. Його прийняли до членів Болонської академії, а найбільший у світі Міланський оперний театр замовив йому оперу "Мітрідат, цар Понтійський".

25-річним одружився з небагатою Констанцою Вебер. Моцарт мав багато учнів, отримував солідні гонорари за концерти. Його опери йшли у багатьох театрах. Проте дружина витрачала більше, ніж заробляв чоловік. Із шести дітей вижили двоє. До 1790 року у нього були вже лише борги. Моцарта переслідували кредитори. Заробляв він тоді переважно уроками, але поступово втрачав учнів. 5 грудня, у віці 35 років, композитор помер. У нього вдома залишилося всього 60 гульденів готівки.

Українські мелодії Амадей Моцарт почув у Відні, де оселився 1781 року. Там мешкало чимало галичан, деякі заробляли на хліб вуличним музикуванням. Якось ідучи у своїх справах, Вольфганг Амадей почув гру одного такого віртуоза. У невдовзі створеній опері "Викрадення з сералю" можна почути варіації на теми українських пісень. Їх він використав і в 12-й фортепіанній сонаті.

Зараз ви читаєте новину «Оперу Моцарта імператор вважав неполіткоректною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі