Ексклюзиви
понеділок, 02 січня 2017 09:00

Оперу "Летючий голландець" Ріхард Вагнер написав після шторму

Оперу "Летючий голландець" Ріхард Вагнер написав після шторму
Опера "Летючий голландець" Ріхарда Вагнера

2 січня 1843 року в Дрезденській придворній опері відбулася перша постановка опери Ріхарда Вагнера "Летючий голландець" під керівництвом композитора.

Ріхард Вагнер (1813-1883) - видатний німецький композитор другої половини XIX століття. Центральне місце в спадщині маестро посідають опери, в яких збережено національний характер, відтворено легенди та перекази німецького народу. Найбільш відомі твори Вагнера — "Лоенґрін", "Летючий голландець", тетралогія "Перстень Нібелунга", "Трістан та Ізольда", "Парсифаль".

Існувало безліч варіантів легенди про Летючого Голландця, одна з них - на історичному факті. Один вбивця взяв на борт свого корабля вантаж золота, під час плавання здійнялася буря і всі порти виявилися закритими для корабля. Цей переказ, а також віра моряків, що зустріч кораблем "Летючий голландець" приносить невдачу з часом обросли барвистими подробицями. Подейкували, що раз на сім років капітан може причалити до берега і залишитися там, допоки не знайде жінку, яка буде віддана йому до самої смерті. Ідея використати цей сюжет для опери прийшла Вагнеру під час сильного шторму, в який він потрапив під час подорожі зі Східної Пруссії до Англії. Вітер прибив судно до скандинавського берега біля одного з рибальських сіл, і вигуки матросів, що звучать в опері, композитор, ймовірно, почув саме там.

Читайте також: У Карському морі знайшли корабель-привид

У 1840 році композитор написав чорновий варіант тексту опери, взявши за сюжет опубліковану новелу Генріха Гейне "Мемуари пана фон Шнабелевопського". В травні 1841 року Вагнер за 10 днів створив остаточний варіант. Музика писалася дуже швидко, в єдиному творчому пориві. Цей варіант Вагнер продав директорові Паризької опери, і наступного року відбулася прем'єра опери композитора Луї Дича, написаної на цей текст. Сам же Вагнер доопрацював текст і написав свою музику приблизно за сім тижнів. Прем'єра "Летючого голландця" відбулася в Дрезденській придворній опері під керівництвом автора і мала помірний успіх. У подальші роки опера ставилася і в інших містах: Ризі і Касселі, Берліні, Цюріху, Празі. Вагнер неодноразово повертався до опери протягом свого життя — 1846 і 1852 рр. він переробив інструментування, 1860 р. розширив увертюру. З 1870 р. опера йшла в європейських театрах у перекладі.

Зараз ви читаєте новину «Оперу "Летючий голландець" Ріхард Вагнер написав після шторму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі