Ексклюзиви
пʼятниця, 17 вересня 2021 14:38

Оголосили переможців премії BookForum Best Book Award- 2021

Автор: Євген Руденко
  Оголосили переможців премії BookForum Best Book Award-2021
Оголосили переможців премії BookForum Best Book Award-2021
Оголосили переможців премії BookForum Best Book Award - 2021. Церемонія нагородження відбулася у Музеї етнографії та художнього промислу Інституту народознавства НАН України 16 вересня.

"Пандемія стала глобальним викликом і для багатьох українських видавців. Та якість видань продовжує зростати. Щедро представлена дитяча книга для різних вікових категорій, дедалі багатшим є ужинок якісних візуальних і перекладних видань. Стрибкоподібно зростає асортимент нон-фікшн. Наукові книги з нішевих і малотиражних іноді перетворюються на справжні шедеври видавничого мистецтва та потенційні інтелектуальні бестселери, про що переконливо свідчить цьогорічне Гран-прі. Водночас не найкращі часи переживає едиція української літературної класики. Утім, журі певне у своєму виборі та з почуттям виконаного обов'язку береться з насолодою читати книжки-переможці, кожна з яких гідна стати книгою року у відповідній галузі", - зазначив голова журі премії Богдан Тихолоз.

  Гран-прі BookForum Best Book Award - 2021 за глибоку дослідницьку роботу і високоестетичне художнє втілення отримав Євген Пшеничний за книжку "Ярослав Стешенко. Епістолярний монолог".
Гран-прі BookForum Best Book Award - 2021 за глибоку дослідницьку роботу і високоестетичне художнє втілення отримав Євген Пшеничний за книжку "Ярослав Стешенко. Епістолярний монолог".

Гран-прі BookForum Best Book Award - 2021 за глибоку дослідницьку роботу і високоестетичне художнє втілення отримав Євген Пшеничний за книжку "Ярослав Стешенко. Епістолярний монолог". Книжка вийшла у видавництві "Коло" у 2020-му. Розповідає про життя і творчість бібліографа, книгознавця, екслібрисиста-колекціонера Ярослава Івановича Стешенка (1904-1939).

У номінації Класична українська література переміг Леонід Чернов. Книга "Чудаки прикрашають світ" отримала відзнаку "за перетворення наших двадцятих на літературний бренд і повернення наших двадцятих". Вийшла у видавництві "Темпора" у 2021 році.

Сучасна українська літератураГалина Крук "Хто завгодно, тільки не я", ілюстраторка Валерія Печеник - за гармонію витонченого стилю, почуттєвості образів та авторське осмислення дійсності. Видавництво Vivat, 2021 рік.

Іноземна література в українському перекладі – "Старша Едда" Видавництва Жупанськога з примітками і коментарями та ілюстраціями Вільяма Коллінгвуда з англомовного видання 1908 року. Премію присудили "за знайомство українського читача зі знаковим твором світової класики". Книга вийшла у 2020-му.

Література для дітей від 0 до 6Олеся Мамчич "Овва, як бува! Абетка з історії України" - за книжку-маячок, завдяки якій орієнтуватимуться в минулому. Ілюстратока Софія Томіленко. Видавництво "Портал", 2021 рік.

Література для дітей від 7 до 12Ліна Максимук "Козаки правлять країною" за успішний відхід від шаблонів і оригінальне подання історичного матеріалу. Видавництво Discursus, 2021 рік.

Література для підлітків і YAНаталка Малетич "Леся – мандрівний клубочок" за сміливу інтерпретацію традиційного образу Лесі Українки. Іілюстраторка Маша Фоя, видавництво "Портал", 2021 рік.

Non-fictionЮрій Шевельов "Я – мене – мені… (і довкруги) : Спогади. У двох томах. Т.1. В Україні. Т. 2. В Європі" за якісно нове, коментоване, ілюстроване та доповнене видання мемуарів видатного інтелектуала XX ст. Видавець Олександр Савчук, 2021 рік.

Наукова література Наталя Тихолоз "Петро Франко: формула долі (життєпис на тлі доби)" за розкриття складної і багаторівневої формули долі Петра Франка. Львівський національний літературно-меморіальний музей Івана Франка, 2021 рік.

Візуальна книгаПйотр Лукашевич "Об'єднання Митців artes (1929-1935) та інші історії Львівського модернізму" за фундаментальне осмислення мистецтва феномена львівського модернізму. Перекладач Андрій Бояров, ілюстраторка Ірина Цімерман. Видання Центру міської історії Центрально-Східної Європи, 2021 рік.

Автор: Євген Руденко
  Церемонія нагородження відбулася у Музеї етнографії та художнього промислу Інституту народознавства НАН України 16 вересня.
Церемонія нагородження відбулася у Музеї етнографії та художнього промислу Інституту народознавства НАН України 16 вересня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Книжку треба пощупати і понюхати" - як у Львові проходить грандіозний Форум видавців

Війна на Донбасі, анексія Криму, переселенціДенис Казанський, Марина Воротинцева "Як Україна втрачала Донбас" за болючий і дієвий посібник для нових поколінь, як усвідомити помилки і зберегти Україну. Видавництво "Чорна гора", 2020 рік.

Фокусна тема "Гра в дорослішання" - Андрій Бондар "Ласощі для Медора". "Видавництво Старого Лева", 2021 рік.

Спеціальна відзнака Малого журі ЛьвоваЛев-Осип Гец, Богдан-Володимир Крижанівський "Антольогія стрілецької творчости". Упорядниця Ірина Гах, видавнича компанія "ЮЕКС" , 2021 рік. Нагорода "за відкриття маловідомої сторінки культурного феномену українського січового стрілецтва".

Спеціальна відзнака Малого журі КиєваСтарченко Наталя "Українські світи Речі Посполитої. Історії про історію" за віртуозне поєднання ґрунтовних компетенцій та захопливого викладу, в епіцентрі якого – принципова для сьогоднішнього часу історія походження українських еліт. Видавництво Laurus, 2021 рік.

Спеціальна відзнака Малого журі ОдесиПавло Віктор "Фізика. Молекулярна будова речовини і теплові явища" за удоступнення фундаментальної науки для школярів і студентів. Видавництво BookChef, 2021 рік.

Спеціальна відзнака Малого журі ХарковаОлег Яцина, Габрієль Михайлов "Перша Харківська фортеця" за глибоке історичне дослідження та реконструкцію найстарішої оборонної споруди Харкова. Ілюстратор Владислав Христенко, видавництво "Дім Реклами", 2021 рік.

Спеціальна відзнака голови Великого журі Богдана ТихолозаРоман Яців "Мала хронологія мистецьких подій і пам'ятних дат XX століття: Україна – світ" за масштабний авторський літопис історії мистецтва XX століття. Видавництво "Апріорі", 2021 рік.

Спеціальна відзнака директорки ГО "Форуму видавців" Катерини ШевченкоСергій Осока "Три лини для Марії" за великі історії маленьких людей. "Видавництво Старого Лева", 2020 рік.

Спеціальна відзнака Української бібліотечної асоціації - Галина Глодзь "Бустрофедон та інші. Коротка історія читання". Ілюстраторка Анастасія Войчук, видавництво "Портал", 2020 рік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що купити на Львівському форумі видавців. Найцікавіші книжкові новинки

Спеціальні відзнаки від міста Львова отримали Оксана Забужко "Апокриф. Чотири розмови про Лесю Українку", Ґжеґож Ґауден "Книга Львів. Кінець ілюзій. Оповідь про листопадовий погром 1918 року" та Софія Андрухович "Амадока".

Конкурс Best Book Award — щорічна головна премія Львівського міжнародного BookForum, Діє з 1995 року. Організатор конкурсу ГО "Форум видавців" за підтримки Українського культурного фонду. Цьогоріч на конкурс подали понад 450 книг 100 українських видавництв.

Зараз ви читаєте новину «Оголосили переможців премії BookForum Best Book Award- 2021». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі