Ексклюзиви
неділя, 17 лютого 2019 19:00

Оголосили переможців Берлінського міжнародного кінофестивалю

Автор: imdb.com
  Драма "Синоніми" ізраїльського режисера Надава Лапіда здобула найвищу нагороду 69-го Берлінале
Драма "Синоніми" ізраїльського режисера Надава Лапіда здобула найвищу нагороду 69-го Берлінале

Журі 69-го Берлінського міжнародного кінофестивалю назвало переможців цьогорічного конкурсу. Драма "Синоніми" ізраїльського режисера Надава Лапіда здобула найвищу нагороду - "Золотого ведмедя" за найкращий фільм.

Стрічка розповідає про ізраїльського емігранта Йоава, який намагається жити і працювати у Франції та хоче асимілюватися серед парижан, але постійно стикається з непорозумінням. Перебуває в пошуку ідентичності та постійному конфлікті з власним минулим. Прагнучи вільно опанувати французьку мову, він до кожного слова шукає синоніми, щоб вловити відтінки та найменші відмінності.

"Це дуже нерівне, часом некомфортне кіно, але яке відображує у комедійному жанрі зрозумілу людську некомфортність сьогоднішнього світу, - пише кінокритик Юрій Самусенко. - Головний герой Йоав хоче позбутися своєї ізраїльської ідентичності. Ідея у нього, м'яко кажучи, провальна, але гідна співпереживання. Адже протягом стрічки стає зрозуміло, яке ставлення чоловік на себе приміряє. У фільмі він переважно голий, аби метафорично підкреслити бажання звільнитися від ізраїльських стереотипів. Лише після знайомства з Каролін та Емілем друзі віддають йому довге пальто гірчичного кольору, що яскраво виокремлює його посеред нудних ззовні парижан. Це пальто додає актору Тому Марсьє якогось піжонського та нахабного вигляду, хоча всередині він почувається маленькою дитиною, яка хоче стати частиною Діснейленду".

Друга за престижністю нагорода Берлінале - Гран-прі журі. Цього року її отримала стрічка "Божою милістю" французького режисера Франсуа Озона.

Німецька картина "Руйнівниця системи" Нори Фінгшайдт здобула Приз Альфреда Бауера. Його вручають фільмам, які "відкривають нові перспективи кіномистецтва".

Нагороду за найкращу режисуру отримала німкеня Ангела Шанелек за стрічку "Я був вдома, але". Китайський фільм "Так давно, сину мій" переміг у номінаціях "найкраща чоловіча роль" - Ван Цзінчунь і "найкраща жіноча роль" - Юн Мей. Приз за найкращий сценарій віддали італійській картині "Піраньї", а нагорода за видатний внесок у мистецтво дісталася данському оператору Расмусу Відебеку за роботу над стрічкою "Викрадаючи коней".

В основній конкурсній програмі 69-го Берлінале брали участь 16 фільмів. Журі очолювала французька акторка Жульєт Бінош.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пройде перший клубний фестиваль "Нове українське кіно"

На Берлінському кінофестивалі показали драму про Голодомор 1932–1933 років "Гарет Джонс". Стрічку спільного виробництва України, Польщі та Великої Британії зняла режисерка Аґнєшка Голланд.

Зараз ви читаєте новину «Оголосили переможців Берлінського міжнародного кінофестивалю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі