вівторок, 12 лютого 2019 21:45

Пройде перший клубний фестиваль "Нове українське кіно"

Пройде перший клубний фестиваль "Нове українське кіно"
Фільм "Коли падають дерева" Марисі Нікітюк увійшов до програми першого кіноклубного фестивалю "Нове українське кіно". Фото: kino-teatr.ua

З 1 березня до 30 квітня пройде перший кіноклубний фестиваль "Нове українське кіно". Безкоштовно демонструватимуть найкращі українські фільми 2017-2018 років. Провести захід у своєму місті можуть усі охочі - до співпраці запрошено кураторів кіноклубів та активістів, які готові запропонувати простір для показів.

Однією зі стрічок фестивалю стане "Донбас" режисера Сергія Лозниці. Тринадцять коротких епізодів показують панораму життя на окупованих територіях. "Зелені чоловічки" не можуть пригадати назви свого "рідного містечка, тут поруч". Німецького журналіста на блокпосту зустрічають криком "фашиста зловили!". Святкують весілля та влаштовують вуличні розправи, експропріюють на благо "республік" машини та гроші, живуть у підвалах, рятуючись від обстрілів, за сюжетом.

Драму вперше представили у травні минулого року в межах програми "Особливий погляд" Каннського кінофестивалю, де картина отримала премію за режисуру. У жовтні фільм здобув нагороди першої Національної премії кінокритиків "Кіноколо" в номінаціях "найкращий повнометражний ігровий фільм" і "найкращий режисер".

Інша картина програми - "Гірська жінка: на війні" ісландця Бенедикта Ерлінгссона. 50-річна диригентка хору Хатла оголошує війну місцевому алюмінієвому заводу, який загрожує екології. Вона ризикує всім, щоб захистити ісландські передгір'я. Але ситуація змінюється, коли нарешті схвалюють її заявку на усиновлення дитини. Так у житті Хатли з'являється дівчинка-сирота з України, за сюжетом.

Прем'єра стрічки відбулася в межах Тижня критики Каннського кінофестивалю. Американська акторка і режисерка Джоді Фостер планує зняти ремейк фільму та зіграти в ньому головну роль.

Також на фестивалі показуватимуть картину "Коли падають дерева" Марисі Нікітюк. Після смерті батька перед Ларисою гостро постає питання її подальшого майбутнього. Дівчина хоче творити свою долю власними руками, та за любов до бандита Шрама її осуджує родина. Бабуся, яка переживає лише за те, що скажуть люди, та змучена мати Лариси підштовхують її до стереотипного сценарію життя. Лариса і Шрам планують втекти разом подалі від інших бандитів, розрухи та родичів, за сюжетом.

Фільм уперше показали в лютому минулого року на Берлінському кінофестивалі. А Національна премія "Кіноколо" відзначила стрічку в номінації "відкриття року" за режисерський дебют.

До програми фестивалю ще ввійшли комедія "Герой мого часу" Тоні Ноябрьової, містична драма "Брама" Володимира Тихого, мелодрама "Стрімголов" Марини Степанської та воєнна драма "Іній" литовця Шарунаса Бартаса.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відбудеться фестиваль незалежного американського кіно

Фестиваль "Нове українське кіно" організовано компанією "Артхаус Трафік" за підтримки Держкіно України. Відбудеться в межах проекту "Кіноклуб. Всеукраїнська мережа", що має на меті розвиток традицій легальних кіноклубних некомерційних показів. Проект стартував 2016 року.

Зараз ви читаєте новину «Пройде перший клубний фестиваль "Нове українське кіно"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі