субота, 09 лютого 2019 21:45

Відбудеться фестиваль незалежного американського кіно

Відбудеться фестиваль незалежного американського кіно
Стів Карелл (зліва) і Тімоті Шаламе (справа) зіграли головні ролі в біографічній драмі "Гарний хлопчик". Фільм покажуть на фестивалі американського кіно в Києві. Фото: rottentomatoes.com

21 лютого в Києві стартує щорічний фестиваль американського кіно "Незалежність". Протягом тижня показуватимуть фільми 2018 року, що не виходили в українському прокаті. Більшість стрічок були презентовані на міжнародних кінофестивалях і стали номінантами на премію "Оскар". Покази відбудуться у Культурному центрі "Кінотеатр "Київ".

"Фільми фестивалю є взірцями найкращого в американському кінематографі. Розповідають історії з життя дуже різних американців, торкаючись найбільш гострих питань сучасності, таких, як соціальна справедливість і права людини" - йдеться в описі заходу.

Однією з головних прем'єр стане біографічна драма "Гарний хлопчик" зі Стівом Кареллом і Тімоті Шаламе в головних ролях. Бельгійський режисер Фелікс фон Ґренінґен зняв стрічку на основі мемуарів американського письменника і журналіста Девіда Шеффа та його сина Ніка.

Каліфорнія, початок 2000-х років. Автор журналу New York Times Девід Шефф дізнається, що його 18-річний син Нік має метамфетамінову залежність. Кладе хлопця в реабілітаційний центр. Після завершення лікування Нік вступає до коледжу, де знову починає вживати наркотики. Батько намагається допомогти сину остаточно зав'язати, за сюжетом.

"Це історія про боротьбу з наркозалежністю. Про те, як перемога над нею згуртовує сім'ю, - каже продюсер фестивалю Анна Бурдіна. - Бачила, як глядачі виходили з зали і ще довго мовчали. Багато хто переживає сімейні трагедії, тому ця стрічка відчувається близькою".

Інша картина фестивалю — романтична драма "Якби вулиця Біл могла говорити" режисера Баррі Дженкінса. Це екранізація роману афроамериканського письменника Джеймса Болдуїна.

Нью-Йорк, початок 1970-х. 19-річні Триш Риверс та Алонзо Гант дружили з дитинства і згодом стали нерозлучною парою. Та одного разу Алонзо заарештовують. Хлопця звинувачують у зґвалтуванні, якого він не скоював. Його кохана Триш із допомогою родини намагається розібратися у ситуації та звільнити Алонзо до того, як народиться їхня дитина.

Також у межах заходу представлять біографічну кримінальну драму "Чорний КККлансмен" Спайка Лі. В основі фільму лежать мемуари відставного офіцера поліції, афроамериканця Рона Столлворта. Торік картина здобула Гран-прі Каннського кінофестивалю.

Кінець 1970-х. Рон Столлворт стає першим темношкірим детективом на службі поліційного відділку міста Колорадо Спринґс, штат Колорадо. З бажанням прославитися він береться за розслідування діяльності расистської праворадикальної організації Ку-клукс-клан, що відстоювала ідею переваги білого населення. За допомогою досвідченого напарника, єврея Філіпа Зіммермена Столлворт проникає під прикриттям у місцеве угруповання Ку-клукс-клану, за сюжетом.

"Ми акцентуємо увагу глядача на різноманітності американського кіно, - говорить Анна Бурдіна. - Показуємо роботи, які звернули на себе увагу світової кіноспільноти, але не виходять в український прокат. Кінопрокатники відмовляються від таких стрічок, тому що вони не є комерційними. Переважно не мають хепі-енду, не комедійні, без спецефектів. Це не розважальна продукція. Здатна принести не гроші, а привід для розмірковувань.

Представлені фільми - незалежні, тому що зняті без голлівудських студій і без упередженості. Це зрозумілі історії звичайних людей. Ідея фестивалю - показати спільне в людях із різних куточків світу. Проблеми, з якими вони стикаються. Ситуації, в які потрапляють. Усе дуже схоже і в Україні, і в США".

Загалом покажуть шість художніх і дев'ять документальних стрічок. Фільми демонструватимуться мовою оригіналу з українськими субтитрами. Програму заходу доповнять лекції з історії американського кіно від кінокритика Андрія Алферова.

Фестиваль пройде з 21 до 28 лютого.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Праля потрапила до парламенту

Фестиваль "Незалежність" заснували 2011 року за ініціативою Посольства США в Україні. Гасло - "Незалежне кіно для незалежних людей". Фестиваль "динамічно поєднує американські ігрові й документальні фільми, які розповідають історію Америки, висвітлюючи її розмаїття і цінності й демонструючи силу незалежної думки і свободи слова".

Зараз ви читаєте новину «Відбудеться фестиваль незалежного американського кіно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі