середа, 26 грудня 2012 15:49

Новорічне кіно проти апокаліптичного - кінокритики про тренд цієї зими

Кадр з фільму "З новим роком, мами!". Фото: kino-teatr.ru

Під кінець року кінематографісти практично забули про святкові новорічні стрічки. І наситили широкий прокат кіно-катастрофами, стрічкою про кінець світу та фільмами про особисті негаразди в житті.

21-го грудня вийшли в прокат "Метро", "Кінець світу", "Остання іскра життя". Із новорічним сюжетом на широкі екрани традиційно виходять російські стрічки. 27-го грудня будуть в прокаті "Джентельмени, удачі!" - з Сергієм Безруковим та Гошою Куценко. Це комедійне переосмислення сюжету стрічки 1971 року. Головного злодія тут звати - Смайлик. Також у прокат виходить фільм "З новим роком, мами", де є крихітний епізод з Аленом Делоном. Більшість ролей у фільмі виконують актори з російського комедійного шоу "ComedyClub".

Gazeta.ua запитала кінокритиків про "апокаліптичний тренд" цієї зими.

"Та ще починаючи від братів Люм'єр, коли вони показали на екрані як на глядачів наближається потяг, знімали фільми про кінець світу, - каже Андрій Халпахчі, кінознавець та генеральний директор міжнародного кінофестивалю "Молодість". - Ми на цьогорічній "Молодості" зробили окрему вибірку таких фільмів. Найстаріший показували за 1959 рік – "На березі" Стенлі Крамера (Жителі Австралії після світової ядерної війни мусять змиритися з фактом, що все живе зникне за лічені місяці – авт.). Цього року таких фільмів трохи більше – нагнітили ситуацію".

Кінознавець Сергій Тримбач, голова Національної спілки кінематографістів України, переконаний, що попит породжує пропозицію. І депресивне кіно переважає останні 15 років. Особливо на Заході.

"Авторське кіно згущує фарби. Приміром, наш же альманах "Україна, гудбай!" - також депресивний, - каже Сергій Тримбач. - Старше покоління режисерів через це і критикує молодих. Мовляв, людям і так важко живеться, то навіщо нагнітати похмурі емоції. Інша річ – маскультурна продукція. Вони орієнтуються на видовище. Але якщо лякають, то все закінчується "хепіендом". Кінець світу для них – це інтелектуальна гра. Чимось же треба забавлятися. Мені скучно дивитися таке кіно".

Вподобань серед "новорічних стрічок" кінокритики практично не мають. Андрій Халпахчі каже, що різдвяне – це не його кіно. "Правда був один непоганий фільм французької режисерки Даніель Томпсон "Різдвяний пиріг" (1999 року). У цій кінокартині родина - три сестри - збираються під час різдвяної вечері. Вони за "пирогом" з'ясовують стосунки. Це гарна різдвяна комедія", - додає кінокритик.

"Ще з дитинства люблю "Карнавальну ніч", - каже кінознавець Сергій Тримбач. - Бо те що роблять зараз на телебаченні - це такі солоденькі історії, від яких трохи нудить. Кожен рік знімають різдвяне кіно практично за одною схемою. Не вистачає хоч трошки вигадки".

Зараз ви читаєте новину «Новорічне кіно проти апокаліптичного - кінокритики про тренд цієї зими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua