пʼятниця, 12 квітня 2019 13:25

Ногу Монсеррат Кабальє цілував Зеленський
8

12 квітня 1933-го народилася іспанська і каталонська оперна співачка Монсеррат Кабальє. Відома, насамперед, своєю технікою бельканто і виконанням партій у класичних італійських операх Россіні, Белліні, і Доніцетті. А також ще й тим, що записала пісню із вокалістом групи Queen Фредді Меркюрі — "Barcelona" (1988). Вона стала офіційною піснею Літніх Олімпійських ігор 1992 року, що відбувалися у Барселоні, рідному місту Кабальє.

Серед різних світових нагород в неї є український Орден княгині Ольги I ступеня.

Пропонуємо цікаві факти про співачку.

Повне ім'я співачки звучить як Марія де Монсеррат Вівіана Консепсьон Кабальє і Фольк. Батьки назвали її так на честь священної гори святої Марії Монсеррат, де розташований однойменний монастир.

Вийшла заміж в 31 рік. Чоловік співачки Бернабе Марті був відомим у середині ХХ століття тенором і старшим за неї на 5 років. Кабальє і Марті познайомилися, коли його запросили підмінити хворого виконавця в "Мадам Батерфляй". В опері є сцена поцілунку і Марті поцілував Монсеррат так пристрасно, що та трохи не зомліла. Це була її перша і єдина любов.

Одруження призначили в храмі на тій самій священній горі Монтсеррат. А в день весілля трапився форс-мажор: хлинула злива, розвезло дорогу і дриндулет, на якому наречена з мамою їхали в храм, заглох на півдорозі. Якийсь добрий водій підкинув дівчат, але обидві виглядали, звичайно, далеко не парадно: мокрі, в забруднених сукнях ... Наречена так і пішла до вівтаря. Зате дощ виявився добрим знаком: шлюб видався щасливим.

У них двоє дітей: син Бернабе і Монтсеррат. Дочка теж стала оперною співачкою, син теж вибрав творчу професію, але знаменитим не став.

Чоловік Кабальє кілька років виступав з дружиною, проте незабаром залишив кар'єру співака. Одні кажуть, що через проблеми з серцем, інші - що заради дружини і сім'ї. Де б не була на гастролях кохана, він завжди на зв'язку. Монтсеррат дзвонила йому з будь-якого приводу, а потім оплачувала скажені рахунки за телефон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Монсеррат Кабальє поховали поряд із батьками

Слава і популярність прийшли до Монсеррат через рік після весілля, коли її покликали замінити тодішню оперну зірку Мерилін Хорн в американському "Карнегі-хол". Кабальє заспівала партію Лукреції Борджіа в однойменній опері так, що публіка аплодувала 20 хвилин. Провідні критики назвали Кабальє спадкоємицею Марії Каллас, яка в тому ж році завершила сольну кар'єру, і новим "найкращим сопрано світу".

Коли молода Монтсеррат приїхала підкорювати Італію якийсь місцевий імпресаріо сказав, що з таким зовнішнім виглядом їй нема чого робити на сцені. Тоді її брат Карлос сказав, що сам стане її особистим імпресаріо. Саме Карлос напоумив сестру познайомитися з Меркьюрі.

В молодості співачка була стрункою, але після травми голови, яку вона отримала в ДТП, атрофувалася ділянка мозку, що відповідає за правильний жировий обмін.

"Якщо я випиваю склянку води, мій організм реагує так, ніби я з'їла пиріг", - розповіла якось співачка.

За рік Кабальє набрала понад 40 кілограмів і потім вже не cмогла схуднути. При зрості 161 см співачка важила понад 100 кілограмів. При тому, що вона постійно була на дієті.

Її голос залишався таким молодим, тому що Кабальє щодня робила спеціальну дихальну гімнастику, якої її навчили ще в консерваторії.

"Вправи схожі на звичайну гімнастику. Роблю їх все життя, по дві години на день. Це крім репетицій. Тому мій голос і не втрачає своєї якості", - говорила оперна діва.

Оперна діва дуже любила прикраси. Деяких не знімала навіть на ніч зокрема ланюжок і з медальйонами святих. У кожної прикраси своя історія. Розповідала про золотий медальйон:

"На одному боці медальйона - напис: "1962 рік. Барселона". На іншому- зображення Богоматері Монтсеррат Каталонськії. Цю прикрасу подарувала родина меценатів Мата, яка платила за моє навчання в Барселонському ліцеї. Щомісяця ці люди виділяли тисячу песет, а пізніше порекомендували їхати в Італію, до знаменитого баритона Раймундо Торресу, і взяли на себе всі витрати. Меценати багато для мене зробили, їх подарунк дуже ціную".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Басков залицяється до дочки Монсерат Кабальє (ФОТО)

Жила на два будинки.

"Більше часу проводимо в тому, який розташований в князівстві Андорра. Він за 150 кілометрів від аеропорту, що дуже зручно. Цей будинок придбали мої батьки. Батько під час громадянської війни в Іспанії емігрував в Андорру. Довелося це зробити, оскільки його могли розстріляти за наказом генерала Франко. В Андоррі батько зустрів людей, які йому дуже допомогли. У 60-х роках ми з братом купили батькам квартиру в Барселоні. Дуже велика квартира! Завжди там зупиняюся. У цьому місті живе і мій брат зі своїми дітьми".

У 2010-му році приїхала до України вшосте на запрошення "Студії квартал 95" на зйомки новорічної програми. Монсерат зупинилась у 5-зірковому готелі "Прем'єр Палас". Співачка висунула лише одну умову: номер "люкс" якомога ближче до ліфта. Їй було важок рухатися. На концерті учасники "Вечірнього кварталу" по черзі ставали навколішки перед Монсерат. Володимир Зеленський навіть поцілував їй ногу. У залі був голова ради Нацбанку України Петро Порошенко.

У 2015 році в Іспанії за несплату податків світову зірку опери засудили до умовного шестимісячного тюремного терміну, а також оштрафували на 250 тисяч євро. Також Кабальє зобов'язали виплатити понад 72 тисяч євро податковим органам у вигляді різних витрат.

Свої борги вона погасила разом зі штрафом.

Останній, 85-й день народження, Кабальє відзначила теж в Києві 2018-го. Туди вона приїхала разом з донькою та онукою. Напередодні розповіла, про що мріяла.

"Я мрію про здоров'я. Хочу, щоб Бог подарував мені якомога більше часу поруч з родиною і сил для реалізації творчих ідей. А ще я як і раніше мрію, щоб усі люди на Землі були добрішими і намагалися своїми вчинками змінити світ на краще", - говорила легендарна оперна співачка.

Того ж року, 6 жовтня вона померла.

Зараз ви читаєте новину «Ногу Монсеррат Кабальє цілував Зеленський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі