середа, 07 листопада 2012 21:39

"Німців вражає, що я "з Чорнобиля", але ніколи цим не спекулюю" - фотограф

8 листопада у берлінській галереї Sur la Montagne відкриють виставку "Prypyat mon amour", присвячену місту Прип'ять. Це перша персональна виставка киянки Аліни Руді.

"Цей проект прослідковує мою подорож назад у місто Прип'ять, з якого я та моя сім'я були евакуйовані 1986 року після катастрофи на Чорнобильській АЕС, - розповідає Аліна Рудя. - "Prypyat mon Amour" - моє перезанурення у те, що зараз є містом-привидом, маленьким ненаселеним пунктом, який через мою відсутність у ньому став найбільшим впливом на мене".

Аліна Рудя народилася 1985 року у Прип'яті. Отримала диплом у галузі журналістики Національного Університету "Києво-Могилянська Академія". Два роки вивчала фотографію у відомій школі дизайну Lette-Verein у Берліні, де мешкає дотепер. Над проектом вона працювала впродовж двох років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У США запланували зняти фільм про бабусь, які живуть у Чорнобилі

"Багато фотографів під час поїздки в Чорнобиль та Прип'ять фотографують закинуті будинки, старих ляльок, чортове колесо, - продовжує дівчина. - Мені ж хотілося зробити проект, який би відображав моє минуле. Я часто задумуюся над тим, яким було б моє життя, якщо би катастрофи на сталося. Можливо, я б жила у Прип'яті до сих пір, вийшла б там заміж, стала інженером на атомній станціі, як мій батько. Можливо, мій батько був би ще живий... Зараз я можу лише думати про те, що б було "якби не". І саме ці емоційні переживання наштовхнули мене на ідею автопортретів у місті, в якому я вже ніколи не буду жити".

У Прип'яті Аліна відвідала свою квартиру на вулиці Леніна.

"На підлозі я знайшла стару фотографію, яку мій батько повісив там десять чи дванадцять років тому, - каже фотограф. - Це наче символ минулого, яке вже не повернути. Коли я приїхала вперше до міста торік, фото все ще лежало там, хоча мого батька вже 6 років як нема. "Він був таким же відчайдушним романтиком як і я" – була моя перша думка".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 30-кілометрова Чорнобильська зона кишить зміями і дикими тваринами

Наразі Аліна живе та вивчає візуальні комунікації у Берліні.

"Саме тому моя перша виставка проходить тут. Німців завжди вражає той факт, що я "з Чорнобиля", але я ніколи не намагаюся цим спекулювати. Я також маю надію виставити ці фото на батьківщині. Я хочу показати людям свій власний погляд на місто-привид. Без однооких ляльок, іржавих машинок та пустих басейнів", - зауважила вона.

Виставка "Prypyat mon amour" - "Прип'ять, любов моя" - триватиме до 14 листопада.

Зараз ви читаєте новину «"Німців вражає, що я "з Чорнобиля", але ніколи цим не спекулюю" - фотограф». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі