вівторок, 18 серпня 2020 00:45

Назвали першого зіркового гостя Одеського кінофестивалю 2020

Автор: facebook.com
  На 11-му ОМКФ режисера Роя Андерссона відзначать почесним "Золотим Дюком" та покажуть його міні-ретроспективу
На 11-му ОМКФ режисера Роя Андерссона відзначать почесним "Золотим Дюком" та покажуть його міні-ретроспективу

Шведський режисер Рой Андерссон стане гостем 11-го Одеського міжнародного кінофестивалю. Пройде з 25 вересня до 3 жовтня в онлайн-форматі.

В рамках заходу покажуть міні-ретроспективу фільмографії Андерссона. До неї увійшли 3 стрічки: дебютна робота постановника "Шведська історія кохання" 1970 року, "Пісні з другого поверху" 2000-го та "Про нескінченність" 2019-го. На глядачів чекає Q&A з режисером.

На Одеському фестивалі Рой Андерссон отримає почесного "Золотого Дюка" за внесок у кіномистецтво.

"Він - один із майстрів шведського кінематографу, - каже програмний директор ОМКФ Антельм Відо. - Фільмографія Андерссона відображає його перфекціонізм. За півстоліття зняв 6 картин. Вкладає багато часу, скрупульозності та віртуозності у розробку свого кіно, як і Стенлі Кубрик. Стиль одразу пізнається. Статичні, добре скомпоновані кадри, неначе картини. Велика доза чорного гумору та дивакуватості. Але водночас режисеру притаманне почуття поезії та бурлеску, що промовисто говорять про абсурдність та красу світу, в якому ми живемо".

Статуетку "Золотий Дюк" за внесок у кіномистецтво також вручать українському режисеру Роману Балаяну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Український фільм покажуть на Венеційському кінофестивалі

З 13 серпня в українському прокаті йде драма Роя Андерссона "Про нескінченність". Це збірка новел із життя співвітчизників.

Андерссон народився 1943 року у шведському Гетеборзі. Наприкінці 1960-х навчався у Кіношколі Шведського інституту кіно у Стокгольмі. Його режисерський дебют - драма "Шведська історія кохання" - отримав чотири нагороди Берлінського кінофестивалю. Другий фільм "Гіліап" 1975-го був представлений у секції Канн "Двотижневик режисерів". Після цього кінематографіст працював над рекламними роликами, за які отримав вісім Каннських Золотих Левів. 1989-го вийшла незавершена стрічка Андерссона про СНІД "Щось сталося", а 1992-го - антологія "Успішна заморозка містера Моро", де режисер виступив співредактором. Також був редактором виставки "Швеція та Голокост".

Рой Андерссон повернувся до повнометражного формату з фільмом 2000 року "Пісні з другого поверху", який отримав приз журі Каннського кінофестивалю. 2007-го там же презентував другу частину трилогії, розпочатої "Піснями" - картину "Ти, що живеш". Прем'єра завершального розділу під назвою "Сидів голуб на гілці, міркуючи про буття" відбулася на 71-му Венеційському кінофестивалі, де він отримав "Золотого лева" як найкращий фільм. Тоді Андерссон став першим та єдиним шведським постановником, що отримав цю нагороду. А 2019 року у Венеції його відзначили "Срібним левом" за найкращу режисуру за стрічку "Про нескінченність".

Зараз ви читаєте новину «Назвали першого зіркового гостя Одеського кінофестивалю 2020». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі