вівторок, 08 вересня 2020 00:45

Назвали найкращі українські та закордонні мультфільми року

Назвали найкращі українські та закордонні мультфільми року
84 короткометражні мультфільми показали в конкурсній програмі цьогорічного Міжнародного фестивалю анімації Linoleum. Об'єднані темою "Стати людиною". Фото: facebook.com

Міжнародний фестиваль актуальної анімації та медіамистецтв Linoleum 2020 назвав лауреатів у трьох конкурсах: міжнародному, українському та комерційної анімації. Церемонія нагородження відбулася онлайн.

Переможцем цьогорічного Linoleum став французький анімаційний фільм "Паршива вівця" режисера Джеймса Моля. За сюжетом, маленький чоловічок у дивному капелюсі вирушає у філософську та абсурдистську мандрівку в пошуках щастя і сенсу життя.

"Головним призом цьогоріч ми вирішили нагородити неконвенціональну стрічку, що уособлює суть фестивалю. "Паршива вівця" створена захопливим творцем, який вміє здивувати своїм підходом до анімації. Підкорює свіжим стилем, дотепними діалогами та сюрреалістичними персонажами", – йдеться у висновку журі.

Також у міжнародному конкурсі спецвідзнаки отримали три картини:

"Нідергарія", реж. Капюсін Мюллер, Бельгія - за ілюстрацію того, наскільки глибоким і щирим може бути піксельне мистецтво.

"Сурогат", реж. Стас Сантімов, Україна - за силу атмосфери та майстерності, а також свіжий погляд на жанр хорору, що здивує глядача.

"Частина хвоста в пащі змії, яка кусає власний хвіст", реж. Пабло М. Байарін, Естонія - за разючу авторську стилістику.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Героїв мультфільму зробили з монет

Переможець українського конкурсу – фільм "Запаковані у пластик" Володимира Юдашкіна. За сюжетом, лялька Гарбі (від англ. Garbage + Barbie. - Gazeta.ua) заблукала у лісі. Пластикові пакети з'являються з кущів як привиди, зубні щітки та пляшки ростуть як дерева.

Творці стрічки описують її як сатиричний псевдохорор про людський страх сміття, який подеколи межує із забобонами.

"Незважаючи на те, що "Запаковані у пластик" експлуатує популярну думку, це виходить настільки професійно, що створює тонкий і атмосферний світ, у якому глядач одразу опиняється. У цій роботі присутні як гумор, так і посилання на класику світового кіно", – каже член журі українського конкурсу Євген Бойцов.

Окремо журі відзначило картину Mr. Nox Діани Денис за звернення до актуальної теми кібербулінгу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Герой фільму розповідає свою історію, його саджають за ґрати - режисер про переможців кінофестивалю "Відкрита ніч"

У конкурсі комерційної анімації переможцем стало французьке музичне відео Jo Goes Hunting – Careful Аліс Сай про сюрреалістичних істот, що доводять свій світ до хаосу, коли починають надто багато думати про власну зовнішність.

"Повторення та звук постають у стрічці у сміливій візуальній естетиці. Ця напрочуд психоделічна робота використовує дикі кольори, має неповторний графічний стиль та гарну анімацію", – йдеться в коментарі журі.

Спецвідзнаки у конкурсі комерційної анімації отримали три картини:

"Садівник та джміль", реж. Ігнас Мейлунас, Литва - за вдале представлення бренду в інформативний і дотепний спосіб.

"Обличчям до води" реж. Дафна Авадіш, Ізраїль - за прекрасну естетику.

"Ода", реж. Шаді Адіб, Німеччина - за простоту, атмосферу та водночас нетривіальність анімації.

Linoleum – найбільший міжнародний анімаційний фестиваль в Україні. Проводиться з 2014-го. Щороку пропонує переглянути найкращу національну та світову анімацію, відвідати спеціальну освітню програму та взяти участь у воркшопах представників анімаційної індустрії країни та світу. Головна мета заходу – просування незалежної анімації в Україні.

Організатор фестивалю - анімаційна студія Animagrad. Проходить за підтримки Українського культурного фонду. Цього року тривав 2–6 вересня в онлайн-форматі. Тема – "Стати людиною".

Наступний Linoleum відбудеться у вересні 2021-го.

Зараз ви читаєте новину «Назвали найкращі українські та закордонні мультфільми року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі