пʼятниця, 14 березня 2014 22:28

"Найважче було малювати беркутівців" - вінницький художник показує картини з Євромайдану
10

Фото: Світлана Корженко

Вінницький художник Ігор Зозуля привіз на столичний Майдан Незалежності 10 картин, присвячених Євромайдану. Виставив їх на сходах навпроти сцени.

"Своїми картинами хотів передати мирний протест і показати, як мирний протест перейшов у війну. Кілька картин малював з натури, а решту — із фотографій. Найважче було малювати "беркутівців". Рука не піднімалася їх зображати. Але я зміг себе пересилити", - розповів Ігор Зозуля кореспонденту Gazeta.ua.

"Однієї із перших написав картину із козаком Михайлом Гаврилюком. Малював ще тоді, коли про нього ніхто нічого не знав. Після того, як Михайла спецпризначенці роздягли і побили, він став відомим на всю Україну. То тепер всі до картини підходять і кажуть: "О, так це ж Мішка, той самий козак". В середньому на одну картину йшло 2-3 доби. Але були і такі, які малював за 5 годин", - додав художник.

До Києва Зозуля привіз картини машиною.

"Із перевезенням допомогли наші козаки. Картини малював маслом. Витратив більше кілограма фарби. Всього намалював 11 картин. Одну не привіз, бо у машину не влізла. На ній намалював 17 козаків з Майдану. Коли побачив їх усіх на Майдані, попросив попозувати. Та вони відмовилися, бо мали багато роботи. Погодилися лише сфотографуватися. Сиділи за великим столом і писали листа Азірова. Картина чимось нагадує ту, на якій козаки писали лист турецькому султану", - поділився художник.

"У Києві картини показуватиме три дні. А потім планую показати по всій Україні. Вже є такі пропозиції", - додав Ігор Зозуля.

Євромайданівські картини художник не продаватиме.

"Плануємо у Вінниці створити музей, присвяченим українським Майданам. Віддам туди ці картини і ті, які малював під час Помаранчевої революції. Та думаю, будуть ще роботи з Майдану, бо на Євромайдані українська революція не закінчиться. Зараз в Україні страшенний бардак. Якщо по-культурному сказати, то євреї захопили владу і ділять Україну між Європою і Росією. Люди цього не терпітимуть", - поділився він.

Зараз ви читаєте новину «"Найважче було малювати беркутівців" - вінницький художник показує картини з Євромайдану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі