пʼятниця, 24 квітня 2020 18:34

Найкращу українську документалку року виклали у вільний доступ

Автор: kino-teatr.ua
  Колишня завідувачка оранжереї столичної ВДНГ Валентина Вороніна (сидить) стала головною героїнею документального фільму ”Історія зимового саду”. З помічницею перераховують штучні квіти, що використовують у декораціях різних заходів Національного експоцентру
Колишня завідувачка оранжереї столичної ВДНГ Валентина Вороніна (сидить) стала головною героїнею документального фільму ”Історія зимового саду”. З помічницею перераховують штучні квіти, що використовують у декораціях різних заходів Національного експоцентру

Документальний фільм "Історія зимового саду" з'явився у безкоштовному доступі. Стрічку про павільйон квітникарства на території київської ВДНГ можна подивитися на платформі Vimeo.

Головна героїня Валентина Вороніна 45 років працює в оранжереї колишньої Виставки досягнень народного господарства - нині Національний комплекс "Експоцентр України". Її відправляють на пенсію. Вважає, що без неї рослини загинуть, за сюжетом.

"Валентина Миколаївна вперше прийшла в оранжерею у восьмому класі, - розповідає режисер Семен Мозговий. Це його дебютна повнометражна робота. - Побачила там жінку. Подумала: "Я теж хочу тут працювати". І лишилася в зимовому саду на 45 років. 18 років не ходила у відпустку, ночами топила пічки, аби рослини не померзли. Вдома прокидалася о другій ночі – дзвонила й перевіряла пічників.

Якось до Вороніної прийшов священник і сказав, що її сад – проєкція України. Якщо тут погано, то й у країні теж. Валентина Миколаївна відчуває відповідальність, тому не може піти на пенсію.

Вирішив записати з нею 3-хвилинне інтерв'ю-портрет, що переросло у фільм. Наступного дня після першого запису зателефонувала і сказала, що більше не має роботи. Керівництво ВДНГ тоді позбувалося пенсіонерів. Її звільнили, бо всіх дістала – критикувала, не довіряла. Над кожним стояла і вказувала, скажімо, як обкопувати дерево. Мала жагу до влади. Хоч у неї не було підлеглих.

Вороніній дали місяць на передання справ молодшій Валентині. Та вона виїжджала місяці зо три. І пізніше приходила під приводом, що не вивезла всіх речей. Ходила оранжереєю і бідкалася, як усе занепало, засохло. Доки знову не стався якийсь конфлікт і керівництво наказало зовсім її не пускати".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На фестиваль "Докудейс" запросили один російський фільм

Музику до "Історії Зимового саду" написали композитори, співзасновники проєкту Nova Opera Роман Григорів та Ілля Разумейко.

Торік фільм переміг у конкурсній програмі "DOCU/УКРАЇНА" на XVI Міжна­родному фестивалі документального кіно про права людини Docudays UA.

Цьогоріч стрічку номінували на Національну кінопремію "Золота дзиґа" за "найкращу музику" та "найкращий монтаж".

Режисер Семен Мозговий обговорюватиме фільм "Історія зимового саду" 29 квітня, о 20:00, наживо в ефірі Hromadske. Розмова відбудеться в рамках проєкту "Кіновернісаж online".

Зараз ви читаєте новину «Найкращу українську документалку року виклали у вільний доступ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі