середа, 26 травня 2021 00:45

Національну кінопремію вручать уп'яте

Національну кінопремію вручать уп'яте
Олег Панюта і Дар'я Трегубова вестимуть церемонію вручення п'ятої Національної кінопремії "Золота дзиґа". Фото: facebook.com

Церемонія нагородження переможців Національної кінопремії "Золота Дзиґа" цього року відбудеться вп'яте. Пройде 12 червня.

Назвуть найкращі вітчизняні фільми 2020-го. Нагороду вручатимуть у 23 номінаціях.

Ведучими церемонії стануть журналіст і телеведучий Олег Панюта та акторка і телеведуча Дар'я Трегубова.

"Минулий рік був непростим, а надто - для українського кіно. Та на цій землі кіномитці звикли приймати виклики - чи у вигляді радянської партдиктатури, чи розгубленості на початку Незалежності. Теперішній ковідний період також став викликом для індустрії. Тим цікавіше усвідомлювати, що не зіпсував унікальний творчий настрій та не відбив звичку боротися. Цьогорічні номінанти - чудове цьому підтвердження", - каже Панюта.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фільм "Погані дороги" має найбільше шансів отримати головний приз

"Кіно - це любов. А Дзиґа - пристрасть. І вже третій рік поспіль я щаслива у неї поринути. Така довгоочікувана церемонія проходитиме офлайн, тож можна буде нарешті обійняти колег, відсвяткувати перемоги непередбачуваного року і вперше привітати лауреатів у новій номінації - найкращий серіал", - говорить Трегубова.

Лідерами за кількістю номінацій стали "Погані дороги" - 15, "Атлантида" - 11, "Толока" - 9, "Земля блакитна, ніби апельсин" - 4, "Черкаси" - 4. Загалом на участь у премії подали 86 повнометражних і короткометражних стрічок, з яких до довгого списку увійшла 81 робота.

На перемогу в категорії "Найкращий фільм" претендують п'ять фільмів.

Події драми "Погані дороги" розгортаються у Донбасі протягом 2015-го. Місцевий директор школи п'яним перетинає блокпост, вступає в конфлікт із бійцями. Лікарка везе додому тіло вбитого командира з фронту. Пара селян вимагає гроші в жінки, яка збила автомобілем їхню курку. Три дівчини чекають на своїх хлопців – солдатів ЗСУ – на автобусній зупинці напівзруйнованої міської площі. Сепаратист бере в полон журналістку, знущається з неї, за сюжетом.

Дія "Атлантиди" відбувається 2025-го, після майбутньої перемоги України у війні з Росією. Донбас звільнено від окупантів, але його території визнані непридатними для проживання. Військовий Сергій повертається в рідні місця. Шукає роботу в спустошеному війною регіоні. Зустрічає парамедика Катю. Приєднується до неї волонтером у гуманітарну місію "Чорний тюльпан". Шукають і повертають додому тіла загиблих.

У документальній роботі "Земля блакитна, ніби апельсин" ідеться про сім'ю із прифронтового містечка Красногорівка Донецької області. Мати-одиначка Ганна Гладка виховує чотирьох дітей - двох старших доньок і двох синів. Мають різні захоплення, грають на музичних інструментах. Разом знімають аматорське кіно про своє життя під час війни.

Сюжет картини "Толока" триває 400 років. Охоплює історію України від Козаччини до анексії Криму та війни на Донбасі. Катерина пообіцяла трьом козакам вийти заміж за того, хто визволить із турецького полону її брата, а насправді коханого. Не старіючи, століттями чекає на нього. Знову і знову відбудовує зруйновану хату. У Катерини з'являються прийомні діти, онуки і правнуки, її родина більшає.

"Черкаси" розповідають про тральщик "Черкаси", що в березні 2014-го чинив опір росіянам на озері Донузлав.

Зараз ви читаєте новину «Національну кінопремію вручать уп'яте». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі