пʼятниця, 27 грудня 2013 16:15

Спецтема: Підсумки 2013: найважливіші події року в Україні та світі

На що пішли "шалені" мільйони - головні культурні події року у світі
10

Енциклопедичне місто" від Анголи на Бієнале
Робота француженки Каміль Ерно
Перформанс художника Тіно Сегала
Фільм "Гравітація"
Письменниця Еліс Мунро

Наприкінці року традиційно згадуємо не лише про найцікавіші події в Україні 2013-го в сфері кіно, музики, мистецтва, театру, балету, а й у світі. Цього разу він найбільше запам'ятався ювілеями та "мільйонами", які витратили на їхнє святкування.

85-а церемонія премії "Оскар"

Ювілейну церемонію "Оскар"дивились 40,3 млн жителів США. Це найуспішніші показники з точки зору рейтингу премії. Найпрестижнішу нагороду у світовому кінематографі за кращий фільм отримав політичний трилер "Операція "Арго" Бена Аффлека. А Деніел Дей-Льюїс став єдиним актором в історії премії, який отримав три статуетки за кращу чоловічу роль. Цього року він отримав "Оскара" за головну роль у біографічній драмі Спілберга "Лінкольн".

$142 млн заплатили за "три начерки"

Триптих "Три начерки до портрета Люсьєна Фрейда" став найдорожчим твором мистецтва, будь-коли проданим на аукціоні. За роботу Френсіса Бекона заплатили 142,2 млн доларів. Торги тривали лише 6 хвилин. Ім'я покупця не називають. На картині зображений британський художник Люсьєн Фрейд, який протягом майже 30 років був близьким другом Бекона і неодноразово йому позував.

Перший в історії "космічний кліп"

Канадський астронавт 53-річний Кріс Гедфілд записав музичний кліп на борту Міжнародної космічної станції. Він зіграв на гітарі пісню рок-виконавця Девіда Боуі "Space Oddity". "Не так геніально, як у Девіда Боуі, але цей "Дивний випадок у космосі" записаний на станції. Це мій останній погляд на світ згори" - звернувся Кріс до глядачів відео.

Ця композиція принесла в 1969 році популярність британському рокеру Боуі. Доречі уперше за десять років музикант випустив новий альбом в 2013-му. "The Next Day" критики називають "найбільшим поверненням в історії рок-н-ролу".

Нобелівка за оповідання про людей з маленьких міст

10 жовтня  канадська письменниця Еліс Мунро стала лауреатом Нобелівської премії з літератури як "майстер сучасного оповідання". Письменниця отримала приз в $1,2 млн. Манро стала першою канадською письменницею, якій дали Нобелівську премію з літератури. Її персонажі — маленькі люди у невеликих містах, з якими часом трапляються дивні речі.

Ювілейний фестиваль у Венеції

На 70-ий кінофестиваль не лише зібрали велику кількістю зірок світового кінематографа, організатори здивували і вибором фільму відкриття. Майже вся дія стрічки - 95 відсотків еканного часу відбувається у космосі. Це вперше картину на фестивалі показують в форматі 3D. Видовищність спецефектів фільму порівнюють з найкасовішою стрічкою усіх часів "Аватаром". "Гравітація" Альфонсо Куарона - це історія двох астронавтів, космічний корабель яких вибухає і вони скріплені тросом опиняються у відкритому космосі без зв'язку із Землею і надії на порятунок. У прокаті фільм вже заробив $652 млн.

Грандіозна знахідка картин

У мюнхенській приватній квартирі 80-річного колекціонера Корнеліуса Гурлітта знайшли близько 1500 полотен художників класичного модернізму. Це роботи Пабло Пікассо, Марка Шагала, Анрі Матісса, Еміля Нольде, які експерти оцінили в 1 млрд євро. У нацистській Німеччині ці роботи вважали "дегенеративним" мистецтвом, що "суперечить німецької ідеї". Подібні картини тоді, як правило, вилучалися у їх власників.

Екомісто стало кращою роботою сучасного мистецтва

З 1 червня по 29 листопада тривав один з найвідоміших форумів світового мистецтва у Венеції. 55-а бієнале представило 88 національних павільйонів - найбільше за всю історію виставки, починаючи з 1893 року. І "Золотого лева" отримало "Енциклопедичне місто" від Анголи - країни, яка вперше брала участь у бієнале. Також відзначили головними нагородами - перформанс художника Тіно Сегала і роботу француженки Каміль Ерно.

Загальна концепція арт-форуму - "Енциклопедичний палац". Ця назва була запозичена у проекті американського скульптора італійського походження Марино Ауріті. Він спроектував будівлю, на кшталт Вавилонської вежі, яка мала стати вмістилищем усіх людських знань.

Зараз ви читаєте новину «На що пішли "шалені" мільйони - головні культурні події року у світі ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі