середа, 07 вересня 2016 19:30

"На радіо крутять дурню" – на арт-фестивалі "Республіка" виступили 100 гуртів
8

Делегація зі Швейцарії відвідала мистецький фестиваль "Республіка". Відбувся 1-4 вересня у фортеці у місті Кам'янець-Подільський Хмельницької області вшосте. Виступили 100 гуртів із України, Польщі, Швейцарії, Швеції, Великобританії та Німеччини. Послухати музикантів приїхало близько 10 тисяч людей.

Квиток на один день фестивалю коштує – 150 гривень, на чотири – 350. Спекулянти на дорозі до фортеці продають за 250. Місце в платному наметовому містечку – 100 гривень з людини. Для осіб молодших 18 років – вхід заборонений.

 

"На фестиваль приїхав новий посол Швейцарії. Ми йому показали місто. Катали на електромобілі. Його вразили мурали на стінах, поєднання старої фортеці, сучасної музики і молоді. Такі місця прагнуть законсервувати. Якщо фортеця, то мають тільки рицарі ходити. Це дуже обмежено", – говорить організатор фестивалю Андрій Зоін. На лівій руці має татуювання – космонавтів та поштові марки. В юності їх колекціонував.

Автор: Андрій Чернега
 

У рамках фестивалю художники намалювали 3 мурали. Один із них – картина довжиною 30 метрів в честь дружби України і Швейцарії на вулиці Пушкінська навпроти "City Pub".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дружбу України і Швейцарії зобразили на 30-метровому малюнку

"Коли починали фестиваль, цікаво було привозити молоді гурти із Луганську, Донецьку, Краматорську. Вони бачили нас, ми їх. Разом виступали, гуляли містом, випивали. Коли люди один одного знають, війн не має бути. Мистецтво наша зброя. За його допомогою воюємо з політиками, телевізором. Канали нам вживлюють чужі думки. Людина, яка це розуміє, перестає їх дивитися", – продовжує Зоін.

Справа від входу фортеці розміщена одна із п'яти музичних сцен – "Арт-двір". На ній виступають здебільшого маловідомі українські гурти. Збирають близько 100 людей. Найбільше прийшло на гурт "Хамерман знищує віруси".

Автор: Андрій Чернега
 

Люди стоять перед сценою, сидять на мурах замку, купчаться на сходах. Солісти одягнені у спортивні шорти до колін, майки-безрукавки та взуті у класичні туфлі. На головах рамки із старих ікон покриті вишитими рушниками. Біля їх ніг на сцені сидять дві дівчини з оголеними грудьми і білими наволочками на головах.

"У нас прийнято обвішувати себе хрестами, іконами. При цьому бити дітей, жінок, посилати батьків, хамити в громадському транспорті. Брехня, слабкість, підарастія – це все називається традиційними цінностями. Їх треба змінювати", – розповідає соліст гурту Володимир Пахолюк.

Автор: Андрій Чернега
 

"Головна проблема в нашій музиці – немає хороших продавців, менеджерів. Подивіться на альтернативну сцену в Америці. Там дуже багато якісного продукту. До нас доходить гівно, бо більшість таке слухають. У нас теж багато якісного. Ми цього не помічаєм. Гурти вистрілюють на фестивалях, які проходять, в основному, влітку. В нас тільки 2-3 експортних колективи", – додає музикант.

На великому дворі фортеці звели – "Замкову сцену". Вона друга за величиною на фестивалі. Виступають українські та закордонні гурти: "Molotov Jukebox", "Мотор'ролла", "Пропала Грамота", "Ті, що падають вгору", "Vivienne Mort", "Dakh Daughters".

Автор: Андрій Чернега
 

"Ми так вчора кайфонули. На сцені нічого не перегружає. Дуже делікатний звук. Класно, коли пишуть на мобілки – можна відразу випускати", – лідер гурту "Мотор'ролла" Сергій Присяжний розмовляє з солістом гурту "Пропала Грамота" Павлом Нечитайлом після денної репетиції.

"Знову зібратися було неважко. Один із наших музикантів мав контракт із NASA. Був одним із 20 волонтерів, яких обрали зі всього світу. Не знаємо, що з ним було ці шість років, бо не має права розголошувати. Повернувся у липні й ми за місяць підготувалися до фестивалю. Будемо далі грати. Головне, щоб були фанати і не доводилося доплачувати за свої концерти, як було на початку нашої діяльності. Тоді було мало гуртів, фестивалів, клубів – повна порожнеча", – говорить Нечитайло. Грають вперше за останні шість років.

Автор: Андрій Чернега
 

Гурт "Пропала Грамота" зібралося послухати близько 300 людей.

"Донька вже кілька років працює волонтер на фестивалі. А у сина рок-група в Києві. Грає на гітарі. Підтримую дітей у всіх причудах. Хочу з ними йти в ногу. Сюди приїхала вперше. Коли син в животі був, включала йому бабіни з рок-музикою. Мої подруги мене не понімають. Люблять Стаса Михайлова, Винника. Вони не можуть нікуди вирватися. Сім'я, діти. А мені хочеться з молоддю кайфувати, стрибати. Душею мені 18 років", – розповідає відвідувачка фестивалю Ірина Мельник. Має короткострижене волосся. Їй 47 років.

У дні фестивалю квартири і місця в хостелах подорожчали вдвічі. За однокімнатну квартиру просять від 500 гривень за добу. Ліжко в хостелі – 150 гривень.

"Радіо не можу слухати. Крутять дурню. Показують українську музику з поганої сторони. Тому люди думають, що це шароварщина і базар", – говорить Ольга Чіркова, солістка гурту "Ті, що падають вгору".

Головна сцена найбільша і розташована позаду замкових мурів. Площа перед нею витоптана в пил. Пройти до сцени можна лише через охоронців. Виступають гурти як "Біла Вежа", "Скрябін", "Вагоновожатые", "Trubetskoy", "Animal ДжаZ", "The Hardkiss", "Кожаный Олень", Louna ".

Автор: Андрій Чернега
 

Після виступу "Вагоновожатые" ведучий Мячик просить хвилинку уваги. Молодий хлопець одягнений у футболку із зображенням "Джимі Хендрікса" робить пропозицію своїй коханій. Дівчина погоджується. Люди кричать "Гірко".

"Через рік чекаємо Вас з маленьким пупсиком", – каже ведуча.

На заході продають алкоголь, квас, смажать шашлики, картоплю. Ціни вдвічі вищі, ніж в місті. Люди ходять у костюмах диких тварин і покемонів. Деякі замазані кольоровими фарбами "Холі". Переходять від сцени до сцени, щоб потрапити на потрібні гурти.

"Друзі, ведучі живуть разом із волонтерами. Всього десь близько 250 людей в одному приміщенні. І вчора хтось насрав у ванній. Звичайно, там було зовсім мало. Хтось просто не втримався", – говорить Мячик із головної сцени. Глядачі сміються.

Для містян встановили безкоштовну сцену в центрі міста, біля Ратуші. Там виступають Женя Толочний, "Музичний Стандарт", "Апгрейд Мрій", Віктор Павлік, "Бекінгем".

Одна маленька сцена розташована в тунелі – світло приглушене, на підлозі сіно. Тут грає важка експериментальна музика, реггі, блюз.

"Українська музика має велике майбутнє. В Америці та Європі вона еволюціонувала. Досягла певного рівня. У нас вона ще живе та росте. Але її треба підживлювати. Хочеться побажати, щоб наші гурти писали більше свого, а не копіювали когось", – каже відвідувачка Тетяна Починок.

4 вересня до 00:00 закінчилися останні виступи.

Автор: Андрій Чернега
 

Наступного дня стало відомо, що в ніч на 5 вересня загинула 22-річна дівчина. Приїхала на фестиваль із Києва. Гуляла з друзями біля намету і відійшла в туалет. У цей час перелізла через огорожу і впала зі скелі.

Зараз ви читаєте новину «"На радіо крутять дурню" – на арт-фестивалі "Республіка" виступили 100 гуртів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі