субота, 25 травня 2013 12:28

На відкритті "Книжкового Арсеналу" пили вино з кульбаб, малювали піском і слухали Шопена
13

Фото: Фото: Олександр Заклецький

"Свято книги - це наче її день народження, коли звертаємо на неї особливу увагу. Ми живемо поряд, і я радий, що книжки, написані мною, поляком, читаються в Україні українською", - польський письменник Януш Леон Вишневський виступає на відкритті "Книжкового Арсеналу" у столиці 24 травня. Він - особливий гість книжкового форуму, говорить польською із перекладом на українську.

Презентаційний майданчик оточили з півсотні відвідувачів. Крізь юрбу проштовхуються люди з келихами коньяку та вина. Напої можна придбати у кількох кавя'рнях. У одній пропонують біле "Вино із кульбаб" за 10 грн 100 г.

"Найперше, я чекаю хорошого фуршету на відкритті, - сміється поет Олег Коцарев, 31 рік. - А якщо серйозно говорити, то я думаю, що це буде чергова спроба зробити велику книжкову подію в Києві, аналог Львівського форуму. Не знаю, чи це вийде. Принаймні видно, що масштаб фестивалю розростається, шанси ніби є".

Тим часом на сцені особливий гість продовжує виступ.

"Книги єднають, вони долають кордони. Я - поляк, але живу в Німеччині. В побуті спілкуюся трьома мовами. Страшенно радий, що дирекція "Арсеналу" вирішила мене запросити сюди. Бо це мені дало нагоду зустрітися з читачами, а саме це і є найважливіше для письменника. Бажаю вам багато задоволення, яке ви можете отримати, переглядаючи книги, вдихаючий їхній запах", - Вишневський закінчує говорити, і до нього одразу шикуються до десятка жінок за автографами. Цього року українською видали його книжки "На face з сином" та "Марцелінка. У пошуках Найважливішого".

Журналіст, телеведучий 58-річний Юрій Макаров прийшов із дружиною художницею Світланою Фесенко.

"Очікую передусім інтересу на видання, фокусу, - каже. - Бо ми все бачимо, але для того, щоб навести фокус, потрібне додаткове енергетичне зусилля. Для притягнення уваги до феномену книжки і всього ментального процесу, за браком інших способів, "Книжковий Арсенал" виглядає оптимальним способом. Принаймні, те що я пам'ятаю за минулим роком, і те, що зараз бачу, - мені подобається".

Юрій Макаров на форумі прочитає лекцію "Мій Шевченко".

За 5 хв всі розходяться від сцени, хоча ведучі продовжують розповідати про події і організіцію цьогорічного "Арсеналу". Він включає фестиваль "Арсенал ідей" - "великі і малі діти" в кількох спеціально обладнаних залах можуть наочно побачити виконання фізичних законів на спеціальних стендах, помайструвати, створювати мультфільми з піску тощо.

Повз стенд іде чоловік у пісочній вітрівці, у високо піднятій руці тримаючи барвистий малюнок, другою - біляву дівчинку років 5. За кілька метрів жінка пенсійного віку у накинутій на плечі хустці теж підіймає над головою розмальований аркуш. Малі намалювали картинки в зоні "Арсеналу ідей". На спеціальне подібне до гончарного кола майстер кріпить аркуш, приводить його в рух. Дитина по черзі бере різні фарби й витискає їх на роботу. За рахунок центробіжної сили утворюються цікаві візерунки.

"А чого це тільки для дітей?" - вигукує дівчина років 20 у джинсах. Але пробитися до кола крізь натовп переважно 6-8 річних хлопчиків не може.

Також зо чверть залів присвячені шрифтовій графіці. Представлені роботи сучасних майстрів, облаштовані майстер класи.

Після завершення відкриття розпочинаються два концерти з програми "Фестивалю нової музики". Акордеоніст Гай Клюсевек зі США грає ексклюзивну програму у великому залі. На розставлених лавах у вигляді трапецій розмістилися із сотня слухачів. Частина стоять, дехто постійно заходить і виходить. Завдяки акустиці високого приміщення це не шкодить виступу. У меншому залі представляють фортепіанні твори Шопена.

З літературних акцій у перший день відбулася презентація нової книжки Тараса Прохаська, яку видадуть у вересні. За словами письменника, якщо нічого не зашкодить, вона матиме назву "Одної тої самої". Складатиметься з есеїв.

Також на "Мистецькому Арсеналі" очікують українських авторів Оксану Забужко, Ігоря Померанцева, Юрія Андруховича, Миколу Рябчука, Віктора Неборака, Івана Малковича, Юрія Винничука та багатьох інших.

Крім Януша Леона Вишневського, на "Книжковий Арсенал" приїдуть близько 20 авторів та інтелектуалів із Австрії, Німеччини, Польщі, Росії,Франції, Чехії, Швейцарії, серед яких Барбара Космовська, Олів'є Монжен, Жан-Клод Маркаде, Тьєрі Есс, Крістоф Зімон, Борис Буден, Ярослав Рудіш, Марина Степнова, Денис Осокін.

25 травня відбудеться центральна подія форуму - "Ніч Книжкового Арсеналу". Для неї п'ятеро композиторів і діджеїв дібрали й створили музику до сучасних літературних текстів. У дворі "Мистецького Арсеналу" гратимуть і читатимуть вірші до другої ночі.

Зараз ви читаєте новину «На відкритті "Книжкового Арсеналу" пили вино з кульбаб, малювали піском і слухали Шопена». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі