пʼятниця, 19 січня 2018 21:46

"На Водохреще розстрілювали чортів із гармат"

"На Водохреще розстрілювали чортів із гармат"
Фото: bigccatholics.com. За біблійською легендою на Водохреще Ісус Христос прийняв хрещення від Іона Хрестителя

19 січня в Україні традиційно святкується Водохреще. Є завершальним святом у різдвяно-новорічному циклі.

Бере коріння від хрещення Ісуса Христа в річці Йордан. У 30-річному віці прийняв хрещення від Івана Хрестителя. За біблейською традицією, коли Ісус вийшов на берег Бог-Отець назвав його своїм сином. З неба на нього зійшов Святий Дух у вигляді голуба.

Звідси у Хрещення є інша назва - Богоявлення. У православній та греко-католицькій традиції це свято засвідчує таїнство Святої Трійці. Бог у трьох іпостасях: Бог Отець — в голосі, Син Божий — у плоті, Дух Святий — у тілі голуба.

В давніх українських традиціях Водохреще тісно переплелося з язичницькою вірою.

"Між Різдвом і Хрещенням жінки завжди ворожили, - каже письменниця Лада Лузіна, - Цей період ділиться на святий і страшний тижні. Починали під Різдво. Закінчували на Василя і Маланку. Вважалось, що на будь-яке питання тобі відповість небо. Значить і ворожіння в ці дні - не зовсім гріх. Після Василя і Маланки йшов страшний тиждень. На питання відповідала нечиста сила. Ворожити можна тільки просвітленим. Недосвідчену людину чорти зіб'ють з праведного шляху.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні святкують Водохреще: головні традиції і обряди

Є цікава легенда щодо появлення чортів на Землі в період різдвяних святок. Вважається, що Бог так сильно зрадів народженню сина, що дозволив нечистій силі гуляти два тижні від Різдва до Хрещення. В цей час можна зустріти чорта під маскою сусіда. Вночі треба пильно вдивлятись в обличчя людей. Під шапкою можуть ховатись ріжки. Однак, чорт не завжди був чортом у сучасному розумінні. До похрещння Русі вважалось, що на Різдво ходять духи покійних родичів. У Болгарії це духи родючості, які приносять прибуток. Кожна країна зберегла щось своє, а щось загубила".

Вважається, що Водохреще закінчує цикл Різдва та Нового року. З цим пов'язаний обряд вигнання нечистої сили з земної поверхні.

"19 січня обов'язково проганяли відьм і чаклунів. Коли київський митрополит опускав у воду хрест, чорти вилазили з води. Їх розстрілювали з гармат. Звичайним громадянам дозволялось стріляти з рушниць. У кого не було, стукали палицями по дзвінким предметам".

За церковними традиціями у цей день вода набирає здібність зцілювати людей та худобу. Освячують у храмах та вирізаних вночі ополонках. Посвячену воду мала випити вся родина. Молоді жінки наливали її у миску з намистом чи калиною. Умивали обличчя, щоби бути вродливими. Худобі давали святу воду, щоби вона не хворіла.

Зараз ви читаєте новину «"На Водохреще розстрілювали чортів із гармат"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі