понеділок, 30 грудня 2013 17:00

На Кіровоградщині закривають школу-інтернат

На Кіровоградщині закривають школу-інтернат

У селищі Пантаївка Кіровоградської області хочуть закрити школу-інтернат. Рішення про ліквідацію прийняла обласна влада. Пів сотні дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування розселять по навколишніх інтернатах. Доля колективу – невідома. У навчальні приміщення перебереться місцева школа. А спальні корпуси хочуть передати під соціальний гуртожиток для дітей-сиріт, "які опинилися в складних життєвих умовах". Останнє неабияк обурило місцевих жителів.

"Питання про реформування нашої школи-інтернату прийняли торік на обласній сесії. Але тоді мова йшла про надання їй спортивного профілю, а не ліквідацію через реорганізацію. Були розроблені фінансові витрати до 2015 року. Ми розробили новий статут і рік жили спокійно. Але в жовтні цього року прийшло доручення, щоб до 20 жовтня дітей передати у Добровеличківський, Маловисківський і Завальський інтернати. Це обурило колектив. У нас навчається півсотні дітей, переважно старшокласники. Для них це нова психологічна травма. Тому що ми для них стали другими батьками. Вони плакали: "Нас уже раз позбавили батьків, ми знайшли тут нових, а тепер знову забирають", - розповіла Cazeta.ua голова профспілки закладу Валентина Гладищук.

Питання про переселення дітей перенесли до 1 липня 2014 року.

"Якби дітям дали ще кілька років. Більшість із ни уже б закінчили школу. Обурює й те, що 70 працівників залишається на вулиці. А ми приклали багато зусиль, щоб створити ідеальні умови. В нас два комп'ютерні класи, спортивний і тренажерний зали, пристойні класи. Ми написали звернення до нардепів, міністру освіти, у голові конфедерації вільних профспілок, обласним депутатам і департамент освіти. Обласна рада дала чітку відповідь, що навчальний корпус передадуть на баланс Олександрійської міської ради для створення належних умов учням селища. А спальний комплекс передадуть під соціальний гуртожиток для дітей сиріт та позбавлених батьківського піклування, які досягли 18 років і потрапили в складні життєві умови. А про нас написано: "питання учнівського та педагогічного колективу перебуває на контролі". Це означає – біржа. Я вже пережила одну реорганізацію. Це було в середині 90-х років у сусідній Ясиноватці. Там закрили школу-інтернат. Обіцяли, що буде монастир чи інша школа. Але тепер там розвалище. Із 36 членів трудового колективу було працевлаштовані лише четверо працівників. Недавно ми провели сходку села й розповіли, що тут хочуть створити соціальний гуртожиток. Людей це обурило", - зазначила Валентина Миколаївна.

У селищі проживає понад 2,5 тис осіб. Селищний голова 57-річний Олександр Погорілий висловлює думку односельчан.

"Ми розуміємо, що півсотні дітей утримувати в такому великому приміщенні економічно не вигідно. Передача його селищним дітям, це добре, бо вони навчаються у малопристосованих приміщеннях. Люди такий крок вітають. А величезне приміщення спального корпусу стане гуртожитком. Жителі селища розуміють, що там житимуть і ті, які були в тюрмі, хворі, бездомні, не працюючі. А в нашому селі де працювати? А їсти хочеться. Значить "допомагатимуть" прибирати льохи, дачі, городи. Люди обурені ще й тим, бо на школу і гуртожиток одна столова й один двір, одна газова котельня. Як будуть уживатися діти з нормальних сімей і ті, які тут житимуть. Наприклад той, якого виховала тюрма, який він приклад покаже нашим дітям. А чого б соціальний гуртожиток не розмістити в адміністративних приміщеннях покинутої шахти за межами районного центру? А наші приміщення спальних корпусів віддати дітям, які навчаються у селищанській школі з п'яти навколишніх сіл. Щоб вони тут жили весь навчальний тиждень, а на вихідні їздили додому", - зазначив Олександр Миколайович.

Минулої п'ятниці на обласній сесії вирішили створити комісію, яка займатиметься питанням по школі-інтернату і соціальному гуртожитку.

Зараз ви читаєте новину «На Кіровоградщині закривають школу-інтернат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути