понеділок, 10 жовтня 2011 17:10

На Черкащині п'ять років експонати трипільської культури були звалені в купу

На Черкащині п'ять років експонати трипільської культури були звалені в купу

Нове приміщення отримав музей історії хліборобства в місті Тальному Черкаської області. П'ять років тому музейників виселили із палацу графів Шувалових. Палац закрили на реконструкцію. Експозиція музею була звалена на купу в приміщенні місцевої друкарні. У жовтні міська влада та адміністрація вирішили передати музею приміщення колишнього клубу цукрозаводу.

"Палац графів Шувалових в рамках програми "Золота Підкова Черкащини" так і не відремонтували, – зауважив директор музею Вадим Мицик. – Здається тільки встигли перекрити дах. Я від початку попереджував, що музей знищать, а палац не відремонтують. Так і сталося. Єдине що зробили – при в'їзді у місто встановили табличку: Trypilska kultura. Museum. Туристи їздили, бродили містом у пошуках музею, а наша експозиція фактично була звалена на купу".

У жовтні районна рада виділила на відновлення музею 90 тисяч гривень.

"У приміщенні цукрозаводського клубу давно немає опалення. 5 років воно стояло без господарів. Тепер плануємо встановити електроопалення, – сказав старший науковий співробітник музею Олег Шатайло. – Вже вивезли 5 причепів сміття. Найближчим часом наймемо художника для відновлення експозиції".

Раніше в музеї було 10 залів. Найширше була представлена трипільська культура. Серед експонатів найдорожчими вважалися трипільський крем'яний серп в оправі із рогу оленя, мідна козацька кварта з двома ручками та надгробок із могильного склепу Софії Потоцької, яка була похована в місцевій Троїцькій церкві.

Зараз ви читаєте новину «На Черкащині п'ять років експонати трипільської культури були звалені в купу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі