четвер, 01 квітня 2010 18:59

Кабмін відмовився фінансувати відбудову історичних пам"яток на Черкащині

Кабмін відмовився фінансувати відбудову історичних пам"яток на Черкащині

Кабінет міністрів Миколи Азарова відмовився фінансувати туристичну програму "Золота підкова", започатковану колишнім губернатором Черкащини Олександром Черевком.

Про це повідомив виконувач обов"язків голови Черкаської ОДА Петро Гаман.

Минулого тижня Гаман разом із начальником Головного фінансового управління ОДА Олексієм Кулешем захищали показники обласного бюджету в Міністерстві фінансів України. Обговорювали також питання державних субвенцій на Черкащину.

"Ми запропонували передбачити у бюджеті фінансування "Золотої підкови", зокрема тих об"єктів, відсоток готовності яких становить 70%. Але Кабінет Міністрів на сьогодні не прийняв цих пропозицій", - повідомив Гаман.

"Золота підкова Черкащини" є найбільш масштабним проектом екс-губернатора Олександра Черевка. Вона передбачає відбудову історичних та культурних пам"яток області. Її прийняли 2005 року. Минулого року тодішній президент Віктор Ющенко продовжив її ще на три роки.

Завершити задумане вдалося лише в Чигирині. Там збудували музей, бастіони гетьмана Дорошенка, реконструювали Іллінську церкву в Суботові.

У Тальному в рамках програми "Золота підкова" кілька років намагалися відремонтувати збудований у 1903 році мисливський палац графів Шувалових. За п"ять років змінилося два генпідрядники. Однак за браком фінансування роботи припинили.

Раніше у палаці перебував місцевий музей хліба. Однак у 2006 році його виселили, мотивуючи початком будівельних робіт.

"Розбили палац і покинули, – сказав директор музею 65-річний Вадим Мицик. – А я зразу попереджував, що не буде в Тальному ні музею, ні палацу. Грошей на реставрацію не виділяли ні уряд Януковича, ні уряд Тимошенко. Таку пам"ятку знищили!"

Мисливський замок графи Шувалови збудували за проектом данського архітектора Клеменса. За кілька років до початку будівництва у них згорів дерев"яний мисливський флігель. Він був застрахований. Палац збудували на гроші від страховки дерев"яного будинку.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Кабмін відмовився фінансувати відбудову історичних пам"яток на Черкащині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути