Ексклюзиви
субота, 03 березня 2018 20:11

"Ми живемо в часи героїв і звитяжців" - в Україні презентують фільм Корчинського "Посттравматична рапсодія"
16

Презентація фільму "Посттравматична рапсодія" у столичному кнотеатрі "Кінопанорама" 2 березня 2018 року
Фото: Валерія Радзієвська
Презентація фільму "Посттравматична рапсодія" у столичному кнотеатрі "Кінопанорама" 2 березня 2018 року
Презентація фільму "Посттравматична рапсодія" у столичному кнотеатрі "Кінопанорама" 2 березня 2018 року
Презентація фільму "Посттравматична рапсодія" у столичному кнотеатрі "Кінопанорама" 2 березня 2018 року

О 20 годині у п'ятницю у столичному кінотеатрі "Кінопанорама" ніде яблуку впасти. Звідси розпочинається презентаційний тур фільму "Посттравматична рапсодія". Це українська епічна драма, знята режисером Павлом Когутом, екранізація однойменної п'єси Дмитра Корчинського. Стрічка розповідає про бійця добровольчого батальйону Сашка, який, виживши після обстрілу під Іловайськом, пробирається до своїх – і зустрічає дорогою найнеочікуваніших супутників і ворогів.

Серед акторів, що знімалися у фільмі, багато бійців добровольчих батальйонів та Збройних сил. Зокрема, Артем Безверхий – учасник оборони Донецького аеропорту, боєць 81 десантно-штурмової бригади. Марат Сайфулін, Андрій Ватолкін, Олексій Середюк, Максим Михайлов, Олександр Тищенко, Юрій Горовець – у 2014 –2015 були бійцями добровольчих батальйонів "Свята Марія", "Азов", "Шахтарськ". Анатолій Пашинін – відомий російський та український актор, після початку Російсько-Української війни воює добровольцем на боці України (боєць 8-го ОБ УДА "Аратта") та Юлія Тайра Паєвська (парамедик ASAP "Ангели Тайри") приїхали для зйомок з фронту. Автор сценарію Дмитро Корчинський, актори Олексій Середюк і Марат Сайфулін брали участь у штурмі Іловайська у серпні 2014.

Музика у фільмі звучить у виконанні кобзаря, лідера гурту "Хорея Козацька", заслуженого артиста України Тараса Компаніченка.

Майже всі вони присутні на сцені. Дмитро Корчинський розповідає, що мистецтво зараз – сильна зброя, яку потрібно використовувати:

- Поки ми тут дивимося фільм, саме в цей момент хтось воює на Сході України. Нашим хлопцям саме в цей момент падають міни на голови, хтось відстрілюється, хтось намагається розширити наші позиції в сірій зоні. Тільки завдяки цим нашим хлопцям і цим героїчним жінкам ми маємо можливість сидіти тут в цей момент.

Ми з вами живемо в часи героїв і звитяжців – не в часи мародерів, не в часи бариг, не в часи спекулянтів і не в часи зрадників. І саме так ці часи увійдуть в історію. Порошенки, гройсмани, яценюки і всі інші люди, яких ми "любимо", будуть забуті. Ніколи не будуть забуті Тайра, Червень, ДаВінчі, ніколи не буде забутий Санта, Тихий, всі ці десятки, сотні, тисячі людей, які увійдуть в аннали української історії. Цей фільм робили люди, які переважно пройшли фронт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Я народився найближче до кінця світу

Одну з ролей зіграв актор Анатолій Пашинін, який зараз є бійцем 8 батальйону УДА і був командирований на зйомки фільма. Він єдина людина, яка отримала гонорар за цей фльм: він вимагав, щоб за цю роль йому був подарований 120-міліметровий міномет, і це довелося зробити, тому що він потрібний 8 батальйону УДА. Ми сподіваємося, що москалям і сепарам на фронті цей подгон теж сподобається.

- У мене були дуже насичені останні сім місяців, і найприємніші враження — спогади про зйомки "Посттравматичної рапсодії". Це була прекрасна атмосфера, в яку знову і знову занурюєшся, прекрасні люди. І це приємно, - ділиться актор. - Приємно ще й те, що це було несподіванкою. Несподіванкою був і високоякісний матеріал, де найменші деталі були правдивими. І слова зважені, правдиві, що ані додати, ані відняти. Хочу подякувати усім учасникам фільму, спогади про його зйомки мене дуже зігрівають. Дуже хочу побачити фільм, бо це — один із найяскравіших періодів мого життя.

- Дуже радий, що з'являються такі фільми, як "Посттравматична рапсодія" – про Україну, за Україну, тим паче українською мовою, - каже актор Анатолій Гнатюк. - Кінематограф- це дуже важлива зброя на мистецькому фронті. На жаль, багато років спостерігалася ганебна традиція, коли на українських каналах переважали російські фільми. Вони знімалися в Україні, але українські актори були в них на третіх, четвертих ролях. Ситуація була такою, що кінематограф працював на російську державу. А треба, щоб було навпаки.

Виконавчий продюсер Віталій Чорний каже, що молоді актори виклалися на сто відсотків.

- Я долучився до цієї благородної місії, можна сказати, випадково – служив в одному підрозділі з режисером Павлом Когутом, це його перший такий масштабний твір. Спочатку ми були учасниками вистави, я виконував епізодичну роль, а далі це переросло у кінострічку. Не скажу, що це було легко, адже багато учасників уперше спробували себе у ролі акторів, непросто було спочатку і театральним акторам, але всі старалися, і сподіваюся, що глядачам наш фільм сподобається.

Юлія Тайра Паєвська – одна з героїчних парамедиків на фронті, яка винесла з поля бою тисячі бійців, зіграла у фільмі себе.

- Евакуація поранених з поля бою лежить все ще не на медиках ЗСУ, а на волонтерських командах, таких, як ASAP "Ангели Тайри", Госпітальєри, - каже Дмитро Корчинський. - Ми не маємо так багато жертв завдяки ним. Я думаю, що велике щастя для кожної людини врятувати одне життя, це квиток в Рай. А є люди,яків рятували тисячі. Тайра врятувала тисячі життів.

Після прем'єри у Києві стрічку показуватимуть у всіх містах України і на фронті.

Покази фільму "Посттравматична рапсодія":

02.03 Київ, Кінопанорама, 20:00

03.03 Житомир, кінотеатр "Україна", 15:00

09.03 Одеса, кінозал Одеської кіностудії, 19:00

10.03 Маріуполь, Палац культури "Молодіжний", 14:00

14.03 Чернівці, кінотеатр "Ефект", 15:00

15.03 Івано-Франківськ, "Люм'єр", 18:30

16.03 Львів, Львівський кіноцентр, 19:00

17.03 Тернопіль, Палац Кіно, 20:00

18.03 Кременчук, міський Палац Культури, 18:00

Зараз ви читаєте новину «"Ми живемо в часи героїв і звитяжців" - в Україні презентують фільм Корчинського "Посттравматична рапсодія"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі