вівторок, 07 березня 2017 20:03

Музика під час обіду принижує і кухаря, і піаніста - джазмен

Музика під час обіду принижує і кухаря, і піаніста - джазмен
Олексій Коган. Фото - Тарас Подолян

За 8 років роботи на державному радіо "Промінь" Олексій Коган створив 1784 оригінальні джазові програми. Зараз Олексій ведучий шоу Jazz Time на "Радіо Аристократи". Має авторську програму "Плейлист Олексія Когана" на Old Fashioned Radio. Розповів журналу "Країна" що таке музика та як сприймає власну публічність.

Джаз-клуб - це тютюновий дим, марево

В джазовому клубі не можна курити. Я курець, виходжу із музикантами світового рівня на сходи ми так сідаємо і говорим. Не можна курити, жерти не можна в нормальних клубах. Ти прийшов музику слухати, слухай, ти прийшов жерти будь-ласка на другий поверх, щоб тебе ніхто не бачив і їж. Бо один гарний музикант сказав, що музика під час обіду принижує і кухаря і піаніста.

Для мене джаз - це життя, це свобода

Джаз слухають вільні люди, або люди, які раптом захотіли стати вільними. У мене в компанії Jazz in Kiev, де я працюю, знаєте яке поганяло? Аналогмен. Я абсолютно аналогова людина. В мене є ІPhone 4. На нього я лише фотографую свою онуку, бо там гарна камера. Я не знаю свій пароль на Фейсбуці, його знає моя піар-директор, в нашій компанії. Вона мені каже чесно: "Олексію, у Вас 5000 підписників, у нас якийсь концерт я один раз натискаю кнопочку і 5000 людей знають про цей концерт, про анонс цього концерту". Мені кажуть напишіть мені меседж про це. Кажу не треба, краще я наберу вас по телефону.

Моя публічність мене пригнічує

Я себе нормально відчуваю тільки на радіо. Я допускаю хуліганство, заклеюю скотчем камеру. Не тому, що я там колупаюся в носі, а тому, що я перестаю бути собою. З іншого боку - це лукавство мені дуже подобається. Коли іде назустріч дуже гарна жінка, підходить: "Ой вибачте, Ви Олексій Коган? Ой, а я Вас іншим уявляла!", я кажу: "Ви розчарувалися?". А вона: "можна до Вас доторкнутися?". Вона мене знає тільки по голосу. Я для неї цікавий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна – єдина країна, що не підкориться Росії" – турецькі віщуни

Джаз - це думки вголос

Я студентам своїм кажу хто такий джазовий музикант. Чарлі Паркер в 39-му році сказав "Якщо Ви вважаєте себе джазовим музикантом - перше, що Ви можете зробити - це досконало вивчити свій інструмент. Друге - послухати, що на ньому грали до тебе, а третє - забути перше і друге – та просто грати". Це думки вголос. Людина, яка більше читає, вона може краще пояснити іншим щось. А що таке імпровізація? Це 100% домашня заготовка. Це важка робота.

Для мене музика - це те, що на роботі і після роботи

Я не уявляю своє життя без музики. Причому не обов'язково джаз. Є ще один стереотип, який я намагаюсь спростувати, про вульгарність. Сам придумав, до речі. Немає бездарної музики, є вульгарне виконання. Повірте мені, можна дуже вульгарно виконати Лисенка і можна дуже фірмово виконати шансон, навіть російський, якщо хочете. Не що виконати, а як. Це буря у склянці, рейтинги та неформат.

Читайте повну версію розмови із Олексієм Коганом у журналі "Країна" за 23 лютого.

Зараз ви читаєте новину «Музика під час обіду принижує і кухаря, і піаніста - джазмен». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі