Ексклюзиви
неділя, 27 січня 2013 17:10

Музей Трипільської культури невдовзі припинить існування

Музей Трипільської культури невдовзі припинить існування
На фінансування закладу в районної адміністрації немає грошей. Фото: Gazeta.ua

У Тальному Черкаської області невдовзі припинить існування музей історії хліборобства, відомий в усій країні.

Велика кількість експонатів, у тому числі й унікальних пам'яток трипільської культури залишаться без господаря. На фінансування закладу в районної адміністрації немає грошей. Директор музею Вадим Мицик розрахувався.

Тим часом київські археологи вже висловили готовність забрати найбільш цінні експонати у столицю.

"У 2006 році нас виселили з приміщення палацу графів Шувалових, нібито, щоб дати змогу будівельникам розпочати реставрацію палацу в рамках програми "Золота підкова Черкащини", – розповідає колишній директор Вадим Мицик. – Грошей на реставрацію постійно бракувало. Палац розбомбили, а відновити не змогли. Так і покинули. Решту розікрали вандали".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вночі Трипільський музей знову захопили рейдери

За словами чоловіка, у нової влади грошей на музей і поготів не було.

"Нам постійно обіцяли надати нове приміщення, зробити в ньому ремонт. 6 років годували обіцянками. У грудні забрали останні 42 тисячі й перекинули їх на будинок пристарілих. Районна рада ухвалила новий бюджет. Дала гроші на 2-місячне існування музею, щоб люди розрахувалися й стали на біржу. Єдиною згадкою про музей залишилася табличка на об'їзній дорозі за Тальним: "Trypilska kultura. Museum", - зазначив Мицик.

Серед великої кількості трипільських експонатів у музеї зберігалися інші пам'ятки старовини: мідна козацька кварта ХVI століття з двома ручками, речі часів Київської Русі, римська та грецька кераміка.

Найцінніші експонати хочуть забрати до столиці київські археологи.

Зараз ви читаєте новину «Музей Трипільської культури невдовзі припинить існування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

31

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі