середа, 07 листопада 2012 17:00

"Мої картини схожі на листкові пироги" - художниця Лариса Звездочетова
10

Фото: Фото: timer.od.ua

"Максимум роблю шість шарів, - розказує 54-річна художниця Лариса Звездочетова. - Беру полотно, покриваю його фарбою. Накладаю силует. Потім покриваю прозорою фактурною тюлю. Для картин-"бутоньєрок" везла з Ротердаму 20 метрів тонкої мереживної тканини з блискітками. У своїх традиційних костюмах ротердамці часто використовують гіпюр. Носять з нього сукні".

В експозиції "Бутоньєрки" - 20 картин. В "коричнево-кавових" тонах художниця відтворила античні мотиви: витончені силуети наяд, дріад, німф прозирають з-під мереживного тюлю, посипаного блискітками.

- Звідки почерпнули ідею на експерименти з "бутоньєрками"?

- Бутоньєрка у французів - це маленький букетик квітів для елегантного чоловічого костюму. Вона додає певного шарму, але й без неї цілком можна обійтися. У мене подібне ставлення і до сучасного мистецтва. Бо багато людей цілком спокійно обходяться і без нього. До того ж у 19 столітті було дуже модно робити силуетні портрети в дамських альбомах. Такою була міська культура. В цих картинах відтворила ефект, коли людина спостерігає за перехожими у вікно, що прикрите красивою шторою. Даю можливість глядачу в античних силуетах додумати власну історію. Серію картин "Бутоньєрка" готувала 6-7 місяців. Бо коли експериментуєш, не одразу все виходить. То фарба не так висохла, то при освітленні блискітки дають інший ефект. У цих декоративних роботах я змішала різні техніки та матеріали. В сучасному мистецтві це називається мікс-медіа.

- Що з матеріалів зазвичай використовуєте?

- Кожен раз щось нове. Може бути полотно, арголіт, фарба, голографічний папір, блискітки, якими посипають новорічні іграшки. До того ж я дуже люблю народно-прикладне мистецтво. На барахолках, секонд-хендах, в магазинах купую різні килими з оленями, плюшеві речі, фарфорові статуетки, вишивки. Цікавлять наївні сюжети. Ці речі люди роблять не для заробітку, а для власного задоволення.

- Дозволяєте "щупати"свої картини на виставці?

- Так. Для мене тактильне відчуття дуже важливе. Сама хочу доторкнутися пальцями до того, що зацікавило.

- Із якої фактури не робили б декоративних картин?

- В принципі, як і будь-який художник сучасного мистецтва, не маю ніяких обмежень. Але ніколи не буду займатися боді-артом. Я не хочу протикати собі соски, зашивати губи. Не бачу в цьому сенсу і чогось радикального. Не буду використовувати політичних лідерів для своїх робіт. Це дуже просто зробити якусь яскраву роботу, намалювавши голого Януковича. Таке вже було. Група московських художників показували картини з голими Ющенко та Тимошенко, показували голих російських письменників - Толстого, Ахматову. Це просто самопіар.

Картини Лариси Звездочетовой можна побачити в Малій Галереї Мистецького Арсеналу. Виставка триває до 18 листопада. Вхід вільний.

Лариса Звездочетова

Одеситка Лариса Звездочетова з 80-х років була відома як представниця одеського авангарду.  Їі роботи представлені в Паризькому музеї сучасного мистецтва, першому Музеї Людвіга в Германії, колекціях сучасного мистецтва Третьяковської галереї, Державного Російського музею, Музеї Університету Дюк в США та ряду галерей.

 

Зараз ви читаєте новину «"Мої картини схожі на листкові пироги" - художниця Лариса Звездочетова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі