понеділок, 10 грудня 2012 13:22

Мистецьку премію від Пінчука отримала британка за портрети чорношкірих чоловіків

Автор: Фото: PinchukArtCentre (Сергей Ильин, Иван Любенко)
  Художники та журі Премії, Віктор Пінчук та команда PinchukArtCentre
Художники та журі Премії, Віктор Пінчук та команда PinchukArtCentre

7 грудня у столичному планетарії вручали премії Future Gеnеration Art Prize 2012. Гран-прі отримала британська художниця Лінетт Ядом-Боакье. Їй вручили $60 готівкою та $40 тис - у вигляді гранту на створення нових робіт.

"Ми довго обговорювали і зійшлися на тому, що головну премію повинен отримати той, кому вона дасть найбільший поштовх. Ми впевнені, що найбільше користі ця премії принесе саме Лінетт. Її картини дуже якісні, в них темне і світле зведене в одне ціле. Саме це допомогло їй поставити чорношкіру людину в центр європейської живописної традиції", - сказав голова журі німецький арт-критик Каролін Христов-Бакарджієв.

Автор: Фото: PinchukArtCentre (Сергей Ильин, Иван Любенко)
  Лінетт Ядом-Боакье "Перспектива нафтодобування" (2010)
Лінетт Ядом-Боакье "Перспектива нафтодобування" (2010)

"Також цю премію вона отримує за багатогранність своєї творчості. Адже Лінетт не раз публікувала свої короткі розповіді, а зараз вона працює над романом", - додав він. Про перемогу Лінетт повідомили телефоном - вона не змогла прилетіти на церемонію. "Це неймовірно, я в шоці!" - сказала вона у слухавку.

Лінетт вручили премію за серію портретів чорношкірих чоловіків. На картинах вони тиснуть одне одному руки, лежать і вдягають шкарпетки.

"Мої герої завжди вигадані, вони виникають в процесі малювання. На створення одного портрету йде не більше одного дня. Якщо до вечора не встигаю закінчити, то незавершену роботу викидаю", - розповіла художниця.

За перемогу змагалися митці з 16 країн світу. Україну представляла група "Р.Е.П".

"Звістка про те, що Лінетт отримала головну перемогу, викликало у всіх подив і розчарування. Ніхто не очікував, що ця серія живописних робіт отримає приз, тим більше, в Україні. Навіть члени журі не приховували, що вручення премії Лінетт - це данина політкоректності.

Художницю вже знають в усьому світі, вона не раз брала участь в багатьох масштабних виставках. В її картинах є ідея та концепція. Лінетт малює в ескізній манері. Її картини нагадують щоденник вражень", - прокоментував результати конкурсу столичний мистецтвознавець Олександр Соловйов.

"На перемогу заслуговувала чешка Єва Котаткова і наш РЕП. Приз їм можна було вручати за концептуальну наповненість ідеї та її виконання", - додав він.

Зараз ви читаєте новину «Мистецьку премію від Пінчука отримала британка за портрети чорношкірих чоловіків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі