Ексклюзиви
пʼятниця, 07 грудня 2012 14:00

Київська майстриня плете з рогози дитячі іграшки - носорогів, коней, собак
9

Фото: Фото: Світлана Корженко

Киянка Ірина Четвертних робить іграшки із рогози. Із звичайного очерету вона плете слонів, носорогів, коней, собак, котів і жаб.

"Іграшки із рогози подобаються не лише дітям, а й дорослим. Все це через те, що ці вироби мають своє енергетику, якої немає у пластмасових іграшок. Очерет вбирає в себе енергію землі, повітря і сонця. Іграшки із нього протягом довгого часу цю енергетику випромінюють", - розповіла Ірина Четвертних кореспонденту Gazeta.ua під час виставки "Медвін: Рукоділля. Подарунки до Різдва", яка проходить у столичному виставковому центрі "Експоплаза".

"Іграшки із рогози легкі і мають приємний запах свіжоскошеної трави. Якщо купите таку іграшку своїй дитині, вона неодмінно стане її улюбленою. Якось подарувала їжачка з очерету доньці подруги. Так вона його вже другий рік з рук не випускає. Постійно годує, вкладає спати і навіть в садочок носить", - додала вона.

Майстриня закінчила факультет природничих наук Києво-Могилянської академії і захистила кандидатську дисертацію з ботаніки.

"Плетіння - це моє хобі. Вперше взяла в руки рогозу 1992 року. В якійсь книжці знайшла коротеньку інструкцію і почала експериментувати. Знайомі часто питають, чому плету звірів, а не кошики чи миски. Кожна тварина - це досконале боже творіння зі своїми звичками, рисами характеру і пластикою в рухах. Мені хочеться показати це в своїх роботах".

Їжачків із рогози Ірина продає за 150 грн, плетеного павучка - за 10 грн.

"Не шкода продавати роботи. Вони мають право жити власним життям і дарувати радість іншим людям. Буває, одну іграшку плету за години, а буває, що над одним виробом працюю тиждень. Очерет заготовлюю восени. Зрізую його під корінь. Вдома замочую в теплій воді на 10 хвилин, потім на півгодини загортаю у вологу ганчірку. Після цього з ним вже можна працювати. Початківцям раджу починати з простих предметів. Можна сплести павучка або підставку під гаряче", - поділилася майстриня.

"Іграшками із рогози можна не лише гратися, а й використовувати для оздоблення інтер'єру. Такий виріб ідеально впишеться в будь-який інтер'єр. Поставте його у вітальні на видному місці і в домі ніколи не буде сварок. Це сама не раз перевіряла", - розповіла Ірина Четвертних.

Зараз ви читаєте новину «Київська майстриня плете з рогози дитячі іграшки - носорогів, коней, собак ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі