понеділок, 14 травня 2012 13:23

Місця з роману Жадана нанесуть на мапу України
9

"Коли це було? 90-й, здається. Так, 90-й. Літо. Домашня перемога над Ворошиловградом… Ресторан «Україна» коло парку, напроти пожежної станції. Якесь, уже вечірнє, святкування перемоги…"
Фото: Джерело: tisk.org.ua
"Коли це було? 90-й, здається. Так, 90-й. Літо. Домашня перемога над Ворошиловградом… Ресторан «Україна» коло парку, напроти пожежної станції. Якесь, уже вечірнє, святкування перемоги…"
"Врешті зупинився коло якихось могил перевести подих. Погляд мій упав на написи, виведені на могильних плитах. Спочатку я не зрозумів. Підійшов ближче, перечитав..."
"На воротах було написано "Вхід заборонено". Проте самі ворота були відчинені… Доріжка вела до одноповерхового  приміщення, в якому, очевидно, і знаходився пульт керування, чи що там є на телевежах. Сама вежа стояла віддалік, обсаджена квітами та обплетена колючим дротом"
"Бар, як виявилось, і досі працював… Було це доволі просторе приміщення, наскрізь пропахле нікотином. Стіни були обшиті деревом, вікна завішані важким шторами, в багатьох місцях пробитими недопалками та обмащеними губною помадою"

У Луганську завершилася розвідувальна арт-експедиція з нанесення на карту України основних локацій і об'єктів, які фігурують в романі Сергія Жадана "Ворошиловград".

У рамках даної ініціативи група фотографів, під керівництвом Олексія Біди, на автомобілі марки "Іж" досліджувала околиці міста Старобільська. Він став прообразом місця, у якому розгортаються дії роману. Експедиторам вдалося відшукати цілий ряд об'єктів, які стали культурними артефактами для поціновувачів сучасної української літератури.

Бюджет експедиції склав 350 гривень. Учасники жартують, що вони "з метою конспірації сплатили штраф у розмірі 450 гривень за поворот автомобільного засобу в недозволеному місці".

Експедиція відбулася в рамках Фестивалю сучасного мистецтва "АРОТОДРОМ". У ній взяли участь фотохудожники Олександра Черниш, Євген Сулименко і Ярослав Шабалін. Пілот екіпажу – Жора Жила. Завдяки їхнім зусиллям, міжнародне арт-співтовариство отримало уявлення про Донбас "очима Сергія Жадана".

За роман "Ворошиловград" Сергій Жадан у 2010 році одержав премію "Книжка року Бі-Бі-Сі". На фестивалі також презентували комікс за мотивами твору.

Зараз ви читаєте новину «Місця з роману Жадана нанесуть на мапу України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі