середа, 26 лютого 2020 13:14

Мінікульт зараз говорить тільки про читання. А не про книги. Читати можна і написи на парканах - Олександр Афонін

Мінікульт  зараз говорить тільки про читання. А не про книги. Читати можна і написи на парканах - Олександр Афонін
У номінації "жанрова література" "Книгою року" назвали романи "Характерник" Василя Шкляра, "Арканум" та "Нічний репортер" Юрія Винничука. Фото: Марія Бєляєва

23 тис. назв друкованих видань вийшло 2019-го в Україні. Про це розповів президент Української асоціації видавців і книгорозповсюджувачів Олександр Афонін.

"Це на 2 тисячі назв більше, ніж у 2018-му році, - продовжує Афонін. Близько 50 мільйонів примірників. Насправді зростання не таке велике. Бо торік видани так званої громадсько-політичної літератури майже 6 мільйонів. Це 3 мільйони брошур Олега Ляшка "Від журналіста до президента" та про його партію. Один зі "Слуг народу" також видав 1,6 мільйонів примірників брошур. Це книжки макулатурні, але в статистиці вони записані. Реальне зростання невеличке є, в межах двох мільйонів примірників.

Один зі "Слуг народу" видав 1,6 мільйонів примірників брошур. Це книжки макулатурні, але в статистиці вони записані.

Зокрема, в художній літературі для дорослих нон-фікш десь пів мійльона. Дитяча література зменшилася на мільйон, а освітня зросла на 2 мільйони примірників.

Рік запам'ятався тим, що нинішня влада ігнорує громадські фахові об'єднання. Нашу асоціацію, спілку підприємців. На жодний лист міністерство не відповідає. Кажуть, ви колишні, ваш досвід не треба, будемо робити по-своєму. Це свідчить про високий непрофесіоналізм.

У 1991 році ми змінили територію, назву, але не змінили свідомість. Головний інструмент зміни свідомості нації - книга, і національна держава мала почати з книги. Все, що сьогодні відбувається на українських теренах – жорстока плата за ігнорування книги як інструменту формування особистості.

З 1991 року книга системно знищувалася на Україні. 12 урядів починали свою діяльність зі спроб ліквідувати податкові пільги на книгу, бо потрібні гроші в бюджет. Ще у 1998 році писав листи тодішньому прем'єру Валерію Пустовойтенко, що треба терміново везти книги на Схід, Південь, працювати з людьми, бо будуть проблеми. Адже кордони держави проходять не по землі, а в головах людей. Зараз маємо результати. Турбує й те, що профільне міністерство зараз говорить тільки про читання. А не про книги. Читати можна і написи на парканах.

Разом з "Бібліотечною країною" та київською владою запускаємо пілотний проект в столичній бібліотеці, на вулиці Оноре Бальзака. Там зробили ремонт, дають тисячу метрів для постійно діючої виставки. Кожен видавець може представити весь асортимент своїх книг. А бібліотекарі приїхати і потримати в руках, погортати видання. Будемо намагатись просунути цей проект у великі обласні центри. Сьогодні бібліотекарі не мають доступу до живої книги. Навіть національні бібліотеки цьогоріч не отримують грошей на поповнення фонду і передплату.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Дивуються, що я не їм великоросів, поляків і інших" - 10 цитат Лесі Українки

21 лютого в Колонній залі київської мерії відбулась церемонія нагородження переможців 21 Всеукраїнського рейтингу "Книжка року".

Гран-Прі отримало видання "Українська ідентичність у графічному дизайні 1945–1989" Василя Косіва.

В номінації "Красне письменство" кращою сучасною українською прозою назвали роман Марії Матіос "Букова земля".

В жанровій літературі перемогли "Характерник" Василя Шкляра, "Арканум" та "Нічний репортер" Юрія Винничука.

В сучасній зарубіжній прозі перемогу здобула прозова збірка "Жертвам сниться велика воєнна перемога" боснійця Міленко Єрговича, а в поезії – збірка "Цеглина" Тараса Федюка.

В номінації "Дитяче свято" відзначили "Піратський маршрут" Галини Малик та Грасі Олійник (для малечі), "Пропала грамота" Миколи Гоголя (для школярів середніх класів), "Мама" Гелен Дельфорж (для підлітків), "Сковорода від А до Я" Леоніда Ушкалова (пізнавальна книга).

Найкращі книжки 2019-го року також обирали у номінаціях: "Хрестоматія", "Софія", "Минувщина", "Обрії", "Візитівка". Відзнаку "Видавничий імідж року" отримало видавництво "Наш формат".

Всеукраїнський рейтинг "Книжка року" існує з 1999 року. Книжки оцінюються на базі видавничого асортименту.

Наприкінці грудня 2019 року 72 експерти проаналізували 921 видання та виставили свої оцінки. До Коротких списків увійшли 177 книжок.Претендентами на найвищу відзнаку "Книжка року'2019" стали 10 видань, що набрали максимальну кількість балів.

Всеукраїнський рейтинг "Книжка року" існує з 1999 року. Книжки оцінюються на базі видавничого асортименту.

Наприкінці грудня 2019 року 72 експерти проаналізували 921 видання та виставили свої оцінки. До Коротких списків увійшли 177 книжки. Претендентами на найвищу відзнаку "Книжка року'2019" стали 10 видань, що набрали максимальну кількість балів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яке місто обрали Великою культурною столицею України 2020 року

За книжку "Сізіф ХХ: книжка vs.політика" став лауреатом премії "Нон-фікшн" став Костянтин Родик, отримав 40 тис грн.

"Моя книга "Сізіф ХХ: книжка vs.політика" про 20-літню війну українського уряду проти української книжки, -розповідає Родик. - Написана очима не тільки очевидця, а й учасника подій. Це мемуари про ситуацію 1999-2019 років, яка була на книжковому ринку. Супроводжується аналітичними рецензіями на книжки, які досі непрочитані українцями. А якби були, ми б жили трохи краще. Довгий час ми перебували не в українській Україні, а в якийсь провінції. Олександр Афонін вважає, що тоді наш ринок продали росіянам. Запустили їх сюди, і дозволили порядкували. Я раніше вважав, що це відбувалося просто від недоумкуватості наших політиків, яких розвели як лохів. Але тепер думаю, що було і те, і друге. Якщо порахувати, скільки грошей відпливло в Росію за книжки, виходять величезні суми. В 2014-му дуже довго дебатувалися, чи потрібні російські книжки, казали, у нас будуть голі прилавки. Життя показало, що, навпаки, полиці заповнилися вітчизняним продуктом. А якби це було зроблено раніше. Бо все видане в Росії інфіковане.

Зараз ви читаєте новину «Мінікульт зараз говорить тільки про читання. А не про книги. Читати можна і написи на парканах - Олександр Афонін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі