понеділок, 30 липня 2012 13:56

Мілан Кундера турбується про традиційну книгу

Мілан Кундера турбується про традиційну книгу
Фото: elenakuzmina.blogspot.com

У договорах, які знаменитий чеський письменник Мілан Кундера укладає зі своїми видавцями, суворо обумовлений "носій" тексту – це може бути виключно паперова книга.

Як повідомляє портал ActuaLitt?, Мілан Кундера цього тижня отримав престижну нагороду – приз Французької національної бібліотеки (Biblioth?que nationale de France), згідно з офіційним формулюванням, за свою письменницьку "працю всього життя" і щиру любов до французької мови. На урочистій церемонії під час щорічних Зборів меценатів чеський письменник виголосив промову, уточнивши цікавий момент: виявляється, протягом уже декількох років він додає у свої видавничі контракти одну умову.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Бразилії видали новий роман Пауло Коельо

Видавці зобов'язуються випускати твори Кундери виключно "в традиційному книжковому форматі": "Щоб їх читали на папері, а не з екрану". Письменник прийняв таке рішення, оскільки відчуває тривогу за книги в тому традиційному вигляді, у якому він знав їх з дитинства: "Я хочу, щоб мої романи залишалися вірні бібліотеці". Експерти ринку тут же прокоментували: невідомо, чи втримає подібний підхід читачів біля паперової книги, зате "інтернет-пірати" таке роздолля оцінять обов'язково.

Утім, чеський письменник, який з 1975 року живе у Франції і пише в останні десятиліття не рідною мовою, а по-французьки, широко відомий своєю вимогливістю. Минулого року французи в черговий раз висловили повагу Кундері: він був включений в список авторів престижної французької серії "Бібліотека Плеяди", яка виходить з 1930-х років в найбільшому незалежному видавництві країни Gallimard. Літераторів, чиї твори потрапляли в цю серію прижиттєво, можна перерахувати по пальцях. Кундера ретельно контролював підготовку своїх романів до публікації в Biblioth?que de la Pl?iade.

Зараз ви читаєте новину «Мілан Кундера турбується про традиційну книгу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі