пʼятниця, 23 жовтня 2009 14:26

Письменника Кундеру звинувачують у "стукацтві"

Письменника Кундеру звинувачують у "стукацтві"
Одного з найвідоміших критиків комунізму чеського письменника Мілана Кундеру звинувачують у тому, що в студентські роки він здав чеській секретній поліції агента західної розвідки. Тепер Кундері треба відстоювати своє добре ім"я в суді, пише газета GZT.ru.

Документи, знайдені чеськими істориками, свідчать про те, що у 1950 році Кундера повідомив владі, де вони можуть знайти Мирослава Дворжачека - дисидента, який покинув Чехословаччину, але таємно повернувся в країну як агент, завербований американською розвідкою.

Дворжачек був арештований і ледве уникнув смертельного вироку. Йому довелося відсидіти 14 років у в"язниці за дезертирство, шпигунство і зраду. Він провів ці роки на каторзі в уранових копальнях.

З 1975 року Кундера живе у Франції. З тих пір, як його романи були заборонені в Чехословаччині, він веде самотній спосіб життя. Письменник гнівно заперечує всі звинувачення в тому, що доніс на Дворжачека, а його прихильники кажуть, що комуністичні спецслужби часто підробляли документи, щоб дискредитувати супротивників режиму.

Кундера: "Цього не було. Я просто не знаю цієї людини"

Сьогодні історики кажуть, що у них з"явився новий доказ того, що поліцейський звіт, в якому Кундеру назвали інформатором, був справжнім, тому що його ім"я згадується щодо ще однієї справи з викриттям "іноземного агента".

Як зазначається, у стенограмі лекції, прочитаній в 1952 році Ярославом Йерманом, який на той час був заступником міністра національної безпеки Чехословаччини, є посилання на поліцейський документ з ім"ям Кундери у зв"язку з викриттям "іноземного агента" на два роки раніше.

Як більшість чеських студентів того часу, Кундера вступив в Комуністичну партію Чехословаччини в 1948 році, однак у 1950-му був виключений за "антипартійну діяльність". Він відновився в партійних лавах в 1956 році і пропагував проведення реформ зсередини. У 1970 році його ще раз виключили, а через три роки він опублікував свій перший роман "Жарт". Дивно, але доля головного героя "Жарту", Людвіка Яна, дуже схожа на долю Дворжачека: його зраджують друзі на початку 50-х років.

Сам Кундера, коли його вперше звинуватили у співпраці з поліцією, сказав: "Я абсолютно вражений ... Цього не було. Я просто не знаю цієї людини".

Як повідомлялося раніше, дані з"явилися у чеського журналу Respekt. Журнал посилається на запис в поліцейському звіті за 14 березня 1950 року, де детально повідомляється про донос Кундери.

За цими даними, агент, молодий чеський пілот Мирослав Дворачек зайшов в гості до подруги Кундери в гуртожитку. Кундера тоді був студентом. Майбутній письменник доніс на нього секретній поліції Sttn bezpenost, після чого Дворачек був арештований і провів 14 років в ув"язненні, де працював на уранових шахтах як політв"язень.

За матеріалом: NEWS. Ru

Зараз ви читаєте новину «Письменника Кундеру звинувачують у "стукацтві"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі