понеділок, 28 травня 2018 12:30

"Ми не робимо все можливе, аби врятувати Сенцова" – стартувала 47-ма "Молодість"
23

Фото: Олена Павлова

176 стрічок покажуть на 47-му Київському міжнародному кінофестивалі "Молодість". 27 травня відбулося відкриття фестивалю на Поштовій площі у столиці.

Раніше "Молодість" проходила восени, торік організатори вирішили перенести кінофорум на кінець весни. Так до локацій додали open-air майданчики Поштову площу та клуб "ЮБК" на Трухановому острові. Загалом кінофестиваль відбуватиметься на 6 майданчиках.

"Фестиваль був започаткований у 1970-му, як огляд стрічок студентів Карпенка-Карого. Та "Молодість" проходила навесні. Ми повертаємося до свого коріння", - пояснює зі сцени генеральний директор кінофестивалю Андрій Халпахчі.

"Невозможно себе представить "Молодость" в мае. Я эту акклиматизацию пока не прошел. У меня ощущение, что должен падать снег и дождь, - каже кінокритик Олександр Гусєв. - Я опасался, что после этой смены, будет некий перевес в сторону отечественное понимание гламура. Но программа очень жесткая, арт-хаусная, хорошая. Это одна из лучших конкурсных программ за последние лет 8. В международном конкурсе можно ходить на все подряд".

Під час церемонії пройшла акція на підтримку незаконно ув'язненого в Росії українського кінорежисера Олега Сенцова. Два тижні тому він оголосив безстрокове голодування, вимагаючи звільнити 68 українських політв'язнів із російських в'язниць.

"Ми не робимо все можливе, аби врятувати Олега Сенцова. Багатьом байдуже. Кожен театр мав би зробити хоча би читку його п'єси. Дивно, що вона досі не поставлена в Україні. Треба звертатись до іноземних інституцій. Можливо, наша влада могла б його на когось обміняти. Олег дуже ускладнив задачу, поставив умову, аби Путін випустив усіх. Це майже не можливо. Не про себе думає. Якби він тільки за себе торгувався, шансів було б більше. Я не вірю, що він сидітиме 20 років, цей режим закінчиться раніше", - каже драматург Наталя Ворожбит.

На відкриття завітав мер Києва Віталій Кличко, міністр культури Євген Нищук, український і канадський актор Григорій Гладій, акторка Римма Зюбіна, документаліст Сергій Буковський, письменник і сценарист Андрій Кокотюха, музикант Дмитро Шуров, актор і кінорежисер Ахтем Сеїтаблаєв та інші.

Церемонію вели режисерки Вікторія Трофіменко та Тоня Ноябрьова і актори В'ячеслав Довженко і Роман Луцький.

Відкрила фестиваль картина польської режисерки Малґожати Шумовської "Обличчя/Рило". За сюжетом сільський красунчик Яцек мріє виїхати до Лондона та одружитися на коханій Даґмарі. А поки він працює на будівництві найвищої у світі статуї Ісуса Христа. Одного разу він падає з підйомника і травмує обличчя. Наречена покидає його, а сім'я, крім сестри, не визнає. На 68-му Берлінському кінофестивалі стрічка отримала гран-прі журі — "Срібного ведмедя".

Кінофестиваль "Молодість" триватиме до 3 червня.

Зараз ви читаєте новину «"Ми не робимо все можливе, аби врятувати Сенцова" – стартувала 47-ма "Молодість"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі