Ексклюзиви
вівторок, 12 грудня 2017 13:21

Манускрипт да Вінчі за рекордну ціну викупив Білл Ґейтс

Манускрипт да Вінчі за рекордну ціну викупив Білл Ґейтс
Монускрипт Леонардо да Вінчі (1452-1519). Фото: Вікіпедія

12 грудня 1980 року нафтовий магнат Арманд Хаммер за $5,28 млн купив на аукцоні в Лондоні датований 1508 роком 36-сторінковий зошит із нотатками Леонардо да Вінчі. Це найвища ціна, заплачена коли-небудь за рукопис. На теперішні гроші це $12,7 млн.

Лестерський кодекс (Codex Leicester) також відомий як Кодекс Хаммера (Codex Hammer) являє собою збірник малюнків і творів Леонардо да Вінчі, створених у період між 1504 і 1508 роками. Спочатку кодекс був названий іменем Томаса Кокса, але пізніше перейменований на ім'я графа Лестера, який придбав її 1717 року. З 30 наукових манускриптів Леонардо Лестерський кодекс є найвідомішим. Він дає уявлення про результати наукових досліджень допитливого розуму геніального художника Ренесансу, вченого і мислителя. Манускрипт включає також малюнки, які ілюструють зв'язок між мистецтвом, наукою і творчістю наукового процесу. Рукопис створювався не в формі книги, а скоріше як випадкові записи. Внаслідок цього він є сумішшю спостережень і роздумів Леонардо про астрономію, властивості води, гірських порід і скам'янілостей, повітря і небесних світил. Кодекс складається з 18 аркушів паперу, кожні, якщо їх скласти навпіл, утворюють повний 72-сторінковий документ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дослідники вважають, що знайшли оголену Мону Лізу

Свого часу листи були пов'язані один з одним, але зараз вони відображаються окремо. Мова рукописів - італійська, з використанням характерного "дзеркального письма" Леонардо. Кодекс був придбаний 1980 року багатим промисловцем і колекціонером творів мистецтва Армандом Хаммером разом з нерухомістю Лестера, і перейменований у Кодекс Хаммера. 1994-го Білл Ґейтс купив його на аукціоні за $30,8 млн, що робить його найдорожчою книгою. Згодом за нею закріпилася назва Лестерський кодекс.

Леонардо да Вінчі (1452-1519) — італійський художник (живописець, скульптор, архітектор) і вчений (анатом, натураліст), винахідник, письменник, музикант.

Зараз ви читаєте новину «Манускрипт да Вінчі за рекордну ціну викупив Білл Ґейтс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі