понеділок, 17 вересня 2012 17:13

"Мама" Петрика П'яточкіна знайшла йому сестричку
9

Фото: Фото: Валерія Радзієвська

Авторка знаменитих мультфільмів про Петрика П'яточкіна і Капітошку Наталя Гузєєва нагородила 3-річну Надійку Космеду, яка увійшла до числа фіналістів конкурсу історій про маленьких львів'янок. Під час форуму видавців у Львові Наталя Гузєєва, яка прилетіла з Німеччини, вручила дівчинці книжку "Я дуже тебе люблю" про дитинство власної доньки Оленки. Історії Надійки, а також її ровесниць ляжуть в основу нової дитячої книжки, яку Наталя планує видати навесні наступного року.

"Мамо, я хочу на сцену! Мамо, я хочу потримати мікрофон!" - 3-річна Надійка Космеда у рожевому платтячку пручається на колінах у мами 39-річної Оксани Дзери в актовій залі Палацу мистецтв під час Форуму видавців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Капітошка - дуже складний персонаж" - Наталія Гузєєва

"Ми побачили оголошення в газеті. Я сіла, позгадувала речі, які вона кумедні говорить. Щодня щось видає. Вона пробувала нас водити на танці і зовсім не хотіла повторювати те, що їй показували, а танцювала на своїй хвилі. Дуже любить малювати пальчиками й долоньками, не хоче пензлика. Дуже любить конструктори. Сьогодні зранку вона сказала: розклади мене, а потім збери знову, - розповідає Оксана. Вона доцент кафедри іноземних мов Львівського університету імені Франка. - Непосидюча — дуже. Балакуча — теж. Наші історії відібрали".

Наталя Гузєєва, 60 років, працює і живе в Німеччині. В Україну приїхали взяти участь у Форумі і представити кілька своїх нових книжок — "Я тебе дуже люблю" і "23 образи Петрика П'яточкіна". Наталя у джинсах, шкіряній чорній куртці і кедах.

"Это инициатива издательства "Мастер класс". - розповідає російською. - Спочатку я написала книжку "Я тебе дуже люблю" — позгадувала історії з дитинства моєї дочки Оленки. Пройшло багато років, перш ніж я доторкнулася до дитинства моєї доньки і стала його творчо опрацьовувати. Не скажу, що вона була Петриком П'яточкіним у спідниці. П'яточкін написаний задовго до її народження, коли у мене ще не було дітей. Я його всього придумала. Мене часто запитують про прототип, але прототипу не було ніякого. Це, певно, якась інтерпретація власного дитинства. Зараз донька вчиться в Економічному університеті у Відні, їй 24 роки. Після виходу цієї книжки ми вирішили зібрати історії про українських дівчаток і написати нову книгу. Спочатку думали, що тільки про дівчаток Оленок, а потім вирішили, що будь-які дівчатка — це добре. У нас було 5 фаворитів. Два оповідання нам здалися більш перспективними. Але ж вони маленькі. Все залежить від таланту мами".

Наталя вітається з дітьми. Говорить в мікрофон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Форумі видавців не присудили ґран-прі

"Я не хочу, щоб тьотя в мікрофон говорила. Хай говорить так!" - викрикує з місця маленька Надійка. Мама затуляє їй рукою рота.

Наталя Гузєєва читає уривок з оповідання, яке мама написала про Надійку.

"Надійка дуже хотіла відвідувати дитячий садок. Вона не сумнівалася, що зустрінеться там із Петриком Пяточкіним і вони обов'язково потоваришують. Дівчинка шукала Петрика П'яточкіна і чіплялася до всіх хлопчиків. Але дорослі їй сказали, що даремно — бо Петрик уже виріс і носить краватку, як тато. Одного разу вона зустріла хлопчика, який був дуже схожий на Петрика: подумала "Я знала, що мене дурять, ніби Петрик виріс". А хлопчик Тарасик подумав : "Я знав що Пеппі Довгапанчоха зовсім не виросла, а така ж дитина, як і я".

Дівчинку кличуть на сцену. Вона вибігає, хапає в руки мікрофон, і захоплено мовчить. Гузєєва підходить до неї з зали.

- А чого ти мовчиш? Розкажи віршика.

- Ти де стояла? - питає її дівчинка в мікрофон.

- А ти де стояла, поки не вийшла на сцену? - жартівливо обурюється Гузєєва.

Конкурс історій про маленьких українок триватиме до 8 березня. Наталя Гузєєва просить дописувати не лише львів'янок, а й дівчаток з усієї України.

Зараз ви читаєте новину «"Мама" Петрика П'яточкіна знайшла йому сестричку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі