Ексклюзиви
вівторок, 30 червня 2020 04:45

Людей на окупованих територіях не можна забувати - режисерка фільму-відкриття кінофестивалю "Молодість"

Автор: Alisa Kalyuzhnaya
  Кінофестиваль "Молодість" відкриє драма "Забуті" режисерки Дарії Онищенко. В основі сценарію фільму - історії реальних людей з окупованих територій на Донбасі та у Криму
Кінофестиваль "Молодість" відкриє драма "Забуті" режисерки Дарії Онищенко. В основі сценарію фільму - історії реальних людей з окупованих територій на Донбасі та у Криму

Драма "Забуті" про життя в окупованому Луганську стане фільмом-відкриттям 49-го Київського міжнародного кінофестивалю "Молодість". Прем'єра фільму відбудеться 22 серпня.

30-річна Ніна, вчителька української мови, через роботу чоловіка не може поїхати з окупованого Луганська і змушена проходити курси перекваліфікації. 17-річний Андрій, який внаслідок війни залишився сиротою, намагається нагадати Україні, що він ще існує. Їхні дороги перетинаються, коли першого вересня Андрій потрапляє до міліції через український прапор на шкільному даху. Ніна рятує хлопця. Між ними народжується чи то дружба, чи то кохання. Коли чоловік Ніни, дрібний контрабандист Олексій, змушений терміново залишити територію "ЛНР" і переїхати до України, Ніна вже не знає, чи хоче цього. Страх невідомості перед майбутнім та нові сильні почуття заплутують її ще більше, за сюжетом.

"Чи є в людей на окупованих територіях майбутнє? Чи є в нас право про них забувати?" - йдеться в анонсі.

"Втомились від війни – дуже небезпечна фраза, бо ми всі з радістю перемкнулись на пандемію, і долі людей на Донбасі раптово зникли з перших шпальт, - каже режисерка стрічки Дарія Онищенко. - Але війна не закінчується тільки тому, що спостерігачі втомились. Продовжує руйнувати життя людей та наше спільне майбутнє. Фільм про те, що людей на окупованих територіях не можна забувати. Я створила це кіно, аби розповісти світу історію простих людей із зони конфлікту в моїй країні та через особисті історії донести головний меседж – війну необхідно зупинити".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли фільмуєш у прифронтовій зоні, маєш чітко розуміти правила поведінки - режисерка

"Наш фільм не тільки про забутих людей на Донбасі. Він - про всіх забутих, - говорить акторка Марина Кошкіна, яка виконала роль Ніни. - Це історія про конкретну сім'ю, де чоловік і дружина просто забули одне про одного. Про те, як важливо для кожного бути прийнятим та зрозумілим. Про те, як ця війна розділяє людей, роз'єднує, вбиває щось живе, показує, хто є хто та чого вартий. Моя героїня – "забута сама собою". Вона має так багато всього, що навряд чи я сама змогла в тому до кінця розібратись, бо то глиба. Думаю, що в кожній жінці живе якась частина Ніни з yciмa внутрішніми страхами, силою, самотністю, таємними бажаннями".

"Забуті" - фільм спільного виробництва України та Швейцарії. Світова прем'єра відбулася в жовтні 2019-го на 35-му Варшавському міжнародному кінофестивалі в межах конкурсної програми "1-2" - "Конкурс перших та других повнометражних робіт молодих режисерів". Стрічку відзначили спеціальним призом журі.

Вихід драми "Забуті" у прокат заплановано на осінь цього року.

Цьогорічний кінофестиваль "Молодість" проходитиме з 22 до 30 серпня. Подія відбудеться в реальному форматі з додатковим залученням власної онлайн-платформи.

Зараз ви читаєте новину «Людей на окупованих територіях не можна забувати - режисерка фільму-відкриття кінофестивалю "Молодість"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі