Ексклюзиви
середа, 07 серпня 2013 14:07

Львівський іконописець представив мозаїку із дерев'яних брусків
10

Фото: Фото: Ольга Швед

6 серпня, в львівській галереї "ICONART", на вул. Вірменській, 26 відкрили перший персональний проект іконописця Святослава Владики "Частина цілого". До проекту увійшла серія ікон "Зішестя в ад", триптих "Не ридай мене, Мати", "Св Миколай", "Блага вість", "Свят".

Святослав Владика – магістр іконопису, голова Асоціації Сакрального Мистецтва, співзасновник іконописних шкіл при Ужгородській духовній академії та при храмі Різдва Пресвятої Богородиці у Львові. Дерев'яні ікони автор зробив у мозаїчному стилі - кубики із дерев склав у мозаїку.

"Я розглядаю мозаїку як частинку цілого. Тобто сама по собі мозаїка – це невеличка частина якогось камінця, але коли ми збираємо їх дуже багато, то утворюється образ, який не може існувати без деяких частин. Головна робота виставки - триптих "Не ридай мене мати". Ікона поєднує в собі не поєднувані речі - страждання, смерть Христа а також його перемогу над смертю. У моєму триптиху три ікони - одна з Ісусом Христом, використав червоний колір. Інша з - з Богородицею, домінуючий - синій. А от третя - з відтінками жовтого - пуста. Тут може бути кожен, це простір для нас, для тих, хто вірить. Можливо, принцип сакрального мінімалізму є домінуючим в моєму баченні, але побачимо, як воно розвиватиметься надалі", – каже митець.

На виставці представлена спільна робота Святослава із його 7-річною донькою Настею. Має назву Святий Миколай.

"В іконах Святослава Владики, продумана кожна річ: кожен образ – глибина. Він мислить, не копіює те, що вже давно намальоване. Ікона – це щось більше ніж твір мистецтва, це щось глибше, над чим ти думаєш, страждаєш, мрієш. Його дерев'яні ікони, мозаїка - одні з найгарніших робіт, які мені доводилося бачити у житті", - каже мистецтвознавець Володимир Овсійчук.

Виставку "Частина цілого" Святослава Владики можна відвідати до 28 серпня в галереї сучасного сакрального мистецтва "ICONART".

Зараз ви читаєте новину «Львівський іконописець представив мозаїку із дерев'яних брусків ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі