середа, 07 жовтня 2020 00:45

Led Zeppelin відсудили свій головний хіт

Led Zeppelin відсудили свій головний хіт
Після п'яти років суду, з рок-гурту Led Zeppelin зняли звинувачення у плагіаті Stairway To Heaven. Вартість треку сягає $572 мільйони. Фото: Instagram.

Британський рок-гурт Led Zeppelin виграв суд за авторство пісні Stairway To Heaven.

Справа почалась 2014-го. Позов до музикантів подав Майкл Скідмор. Представляє гітариста Ренді Вулфа з гурту Spirit, який помер 1997-го. Нібито Led Zeppelin запозичила мелодію з його композиції Taurus.

Скідмор стверджує, що Spirit виступали на розігріві Led Zeppelin під час їх туру по Канаді та США. Тривав з 1968 по 1969. Там нібито й почули пісню. Наступного року соліст Led Zeppelin Роберт Плант відвідав концерт Spirit у клубі Бірмінгему. Там вони буцімто знов виконали пісню. Басист Spirit Марк Андес стверджує, що в той вечір грав з Плантом у снукер. За рік, 1971-го, Led Zeppelin випускає Stairway To Heaven.

Плант же розповів, що взагалі не пам'ятає ту ніч. Потрапив з дружиною в автокатастофу. Влетів обличчям в лобове скло свого ягуару. Суд схвалив це за алібі. Гітарист Джиммі Пейдж сказав, що до суду взагалі ніколи не чув пісню Taurus.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рагнарок на цицьках та еротичне хрипіння: 10 найсексуальніших митців

До процесу залучили експертів. Вони дійшли висновку, що подібна мелодія була у багатьох піснях того часу. Наприклад, у мюзиклі Діснея "Мері Поппінс" 1964-го. Присяжні також засвідчили, що треки обох гуртів не схожі.

Led Zeppelin виграли справу 2016-го, але Скідмор подав апеляцію. Судовий процес відновили 2018-го. Вердикт винесли на початку цього року. 5 жовтня Верховний суд США відмовився повторно розглядати позов. Спір остаточно завершили.

У багатьох країнах Stairway To Heaven досі входить у 20 найпопулярніших пісень для завантаження з інтернету. Наприклад, у Німеччині, Швеції, Португалії, Канаді, Новій Зеландії, США. 2003-го та 2008-го журнал Rolling Stone вніс трек у 100 найкращих хітів в історії. 1999-го. Британський Classic Rock поставив Stairway To Heaven на перше місце в рейтингу "Найкращі пісні всіх часів".

За даними Musicradar, вартість композиції сягає $572 мільйони.

Зараз ви читаєте новину «Led Zeppelin відсудили свій головний хіт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі