четвер, 14 вересня 2017 15:49

Лауреатам нової літературної премії даватимуть 40 тисяч гривень

Лауреатам нової літературної премії даватимуть 40 тисяч гривень
Засновники премії. Фото: О.Швед

14 вересня під час 24 Форуму видавців у Львові оголосили про створення нової літературної премії в Україні.

Премію "Нон-фікшн" даватимуть щороку за кращу книжку українського автора, яка інтерпретує і аналізує факти, явища суспільного життя, історії, природи чи мистецтва. Гасло премії: "Невигадане відкриває реальний світ".

Нон-фікшн ( Non-fiction) — особливий літературний жанр, для якого на відміну художній літературі характерна побудова сюжетної лінії винятково на реальних подіях. Документальну літературу ще називають документалістикою, документальною прозою, літературою факту.

"За кордоном премії у стилі нон-фікшн існують. У нас це перша така премія, аналог "Пулітцера". Поки що ми впевнені, що наступних чотири роки вона буде точно існувати. А далі – як складеться, можливо, вона буде щорічною." – каже один із засновників премії, виконавчий директор Міжнародного благодійного фонду "Смолоскип" Ростислав Семків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стартує Форум видавців: які новинки привезли учасники

Премії лауреату – 40 тис. грн. і фіналісту – 25 тис. грн. вручатиме Міжнародний благодійний фонд "Смолоскип". Відбір книг робитиме журі всеукраїнського рейтингу "Книжка року". До участі приймаються книги виключно українських авторів, видана протягом року накладом не менше півтисячі примірників, а текст книги має бути підкріплений документами та базуватися на визнаних наукових фактах, свідченнях. Частина накладу книги повинна бути передана в книгарні та бібліотеки.

Зараз ви читаєте новину «Лауреатам нової літературної премії даватимуть 40 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі