середа, 13 вересня 2017 19:17

Стартує Форум видавців: які новинки привезли учасники
12

24 Форум видовців
Фото: Ольга Швед
24 Форум видовців
24 Форум видовців
24 Форум видовців
24 Форум видовців

У Львові 13 вересня 2017 року офіційно відкрили 24 Форум видавців. Традиційно захід відкривали Президент Форуму Олександра Коваль і представники влади різних рівнів – від міського до столичного.

"Це вже 24 Форум і щороку він росте. Сподіваюся, цього року тут пануватиме тиша, спокій, взаєморозуміння, конструктивна дискусія і не буде жодної агресії", - каже Президент Форуму видавців Олександра Коваль.

Мер Львова Андрій Садовий запропонував в наступному році передбачити 20 премій для молодих письменників у розмірі по 25 тис грн. Цього року на всі заходи ГО "Форум видавців" з бюджету міста Львова було виділено майже 490 тис грн, а на сам 24 Форум видавців було виділено 190 тис грн.

Фокусна тема цьогорічного Форуму – "Точка творення". На захід привезли понад 100 тонн книжок – цього року українські видавництва видали кілька тисяч назв нових книг спеціально до Форуму. Гості заходу зустрінуться з понад 1000 авторів з 24 країн світу, інтелектуалів, художників та культурних діячів. Події Форуму відбудуться на 39 локаціях. Головна локація – Палац мистецтв на вулиці Коперніка, 17.

Найбільше місця на першому поверсі займає стенд харківського видавництво "Клуб сімейного дозвілля". На Форум привезли понад 90 новинок. Ціни на книги стартують від 40 гривень, найдорожчі – поза тисячу гривень.

"Очікуємо стабільний попит на наших затребуваних і відомих авторів – Володимира Лиса, Василя Шкляра, Світлану Талан, Любка Дереша та інших. Їхні книги завжди добре продаються, ми беремо до 1000 екземплярів і всеодно можемо всі розпродати і не вистачити – наприклад, роман "Покров" Люко Дашвар". – каже керівник відділу маркетингу "КСД" Ірина Гримайло.

Поряд із "КСД" – львівське "Видавництво Старого Лева", окрім дитячої літератури, цьогоріч вони привезли і дорослу. Книги цього видавництва читачі називають одними із якісніших, але і найдорожчих в Україні. Спеціально до Форуму видавництво підготувало багато новинок: "Охайні прописи ерцгерцога Вільгельма" Наталки Сняданко, оповідання Богдана Жолдака "Нестяма", "Дорога опівдні" Марії Кривенко, збірку оповідань Катерина Калитко "Земля Загублених, або Маленькі страшні казки" та багато іншого.

Біля арт-видавництва "Чорні вівці" кілька студентів розглядають книгу німецького письменника та ілюстратора Вольфа Ерльбруха "Про малого крота, який хотів дізнатися, хто наклав йому на голову". Її ціна – 90 грн. Урешті купують.

"Купимо як жартівливе доповнення до подарунку нашому однокурсникові. В житті ще не бачили таких книг, у нашому дитинстві вони були іншими", - каже один із студентів.

Книжка-новинка цього письменника - "Ведмеже диво" розповідає про ведмедя, який хотів дізнатися, як і звідки беруться ведмежата. Книги Ерльбруха викликають широкий резонанс серед читачів своєю тематикою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Форуму видавців" погрожує Правий сектор

Видавництво "Фоліо" займає цілий книжковий "острів" посередині залу на третьому поверсі Палацу мистецтв. Видавництво привезло на Форум найбільше книг на тему АТО і Революції гідності – близько 20.

"Перша книга на цю тему була три роки тому – вона була, щоправда, про Небесну Сотню. За цей час кількість книг зросла в рази. Ця тема зараз актуальна в країні і для видавництв перспективна. Цілі серії закупляють бібліотеки, школи, їх включають в тендери закупівель. Хоч книги і художні, але події історичні, актуальні. Ціни цих книг невисокі – від 50 до 100 гривень в середньому", - каже заступник директора видавництва "Фоліо" Ірина Алєксеєва.

Столичне видавництво "Люта справа" привезли книгу Ірени Карпи "Луї та його приватні монстри". Відвідувачі першого дня Форуму кажуть, що ця книга стане однією із найзатребуваніших у своєму форматі. Книжка — українсько-французький дитячий проект. Це проста, життєва історія про відважного хлопчика Луї, що зрозуміла будь-якому маленькому українцю. Її створили в словах і фарбах письменниця Ірена Карпа й художниця Фіфі Брістош. Її ціна – 150 грн.

На конкурс "Найкраща книжка Форуму-2017" надійшло 447 видань від 90 видавництв. Також змінилась і формула конкурсу: тепер 3 окремі журі обирають книжки у Харкові, Києві та Львові, незалежно одне від одного.

Зараз ви читаєте новину «Стартує Форум видавців: які новинки привезли учасники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі