четвер, 08 листопада 2012 14:52

Кремлівському портретисту Нікасу Сафронову не заплатили за Януковича
7

Фото: Фото: Тетяна Заровная

Персональну виставку робіт "Вибране" відкрив 7 листопада в Донецьку популярний московський художник Нікас Сафронов. Його називають придворним живописцем Володимира Путіна. Серед зірок, які купували свої портрети у Сафронова згадуються Микита Міхалков, П'єр Карден і Мадонна, а так само сотні інших багатих і знаменитих. Але найбільше пана Нікаса люблять у Кремлі. Тим більше, що і він щиро обожнює нинішню владу Росії.

У Донецьку Нікас Сафронов оселився в найдорожчому готелі міста "Донбас палас" і там же провів прес-конференцію. Почав її з щедрої похвали керівникам Донецької області та Донецьку. Потім поскаржився на заздрісників і похвалив себе за професіоналізм та істинність. Для прикладу пройшовся по дівчатам з групи "Pussy Riot" з їх антипутінівським молебнем. "Перешкоди будують постійно, от їх мучить, що я затребуваний, що мої портрети користуються популярністю. І звичайно люди, які нічого не створюють, крім як виступають в храмах з криками, їм здається, що не повинно бути справжнього мистецтва, а повинен бути сурогат. Нас сурогатом не треба годувати, повинно бути справжнє мистецтво, і воно не повинно бути випадковим, розумієте? Коли цій групі дають премію Кандинського за внесок у світове мистецтво! Повна маячня..."

Відповідаючи на запитання про українських художників, за чиєю творчістю він стежить і поважає, Нікас Сафронов згадав тільки два імені - музиканта Олега Скрипку і скульптора Олега Пінчука. А найбільше компліментів художник витратив на Президента України. Нікас Сафронов зізнався, що Янукович - його кумир!

"Він хороший у вас, такий же як і я - народився в бараці. Янукович породистий, в ньому є якась проста правда, краса. І він мені близький. Він свій. Харизматичний. Є фільм про Саву Морозова. Якийсь аристократ викликає його на дуель, кидає йому рукавичку. А він йому: "Я можу і оглоблею, у мене мама дворова". Ось Янукович такий. Він може і оглоблею. Він мені ближче рафінованих керівників".

Незважаючи на весь захват, Сафронов не забув розповісти, що зробив портрет Януковича в розрахунку на прибуток, але був обманутий в очікуваннях. "Азаров був замовником портрета Президента Януковича, - розповів Нікас Сафронов. - Грошей мені ніхто не платив. Ініціатором, до речі, був один пройдисвіт, звали його Володя. Такий "при". При комусь. Поруч, але не вхожий. Ось такий пройдисвіт з'явився в моєму житті і замовив портрет Януковича, але потім він кудись зник. Я портрет написав, а він сховався. Я замовлення отримав, приїхав писати, зі мною всі зустрічалися, до речі. Я робив начерки з натури, і, природно, не обговорював з ними ціну..."

Крім Януковича Сафронов вже писав в Україні Леоніда Кучму та Галину Тулуб. У Донецьку художник теж розраховує отримати замовлення на увічнення кого-небудь з місцевих віпів. На один портрет він витрачає місяць-півтора. На творах облесливого живописця (учасника всеросійського рейтингу кращих підлесників 2011) знаменитості виглядають молодше і красивіше. Нікас Сафронов не приховує, що йдучи на зустріч побажанням замовника, може прикрасити риси.

Увечері сумісний з чиновниками з облдержадміністрації, які відповідають за культуру, Нікас Сафронов урочисто відкрив свою виставку в Донецькому обласному художньому музеї. Музейний зал, в якому розмістили сафроновскіе полотна, не міг вмістити всіх, хто прийшов. Охочих першими побачити творіння Нікаса Сафронова виявилося близько 500 людей.

Фотографи так тіснилися в очікуванні урочистого початку, що ледь не знесли зі стіни одну з картин, на що автор відреагував поблажливо з гумором: "Це всього лише картина, у нас є ще". Крім портретів, Сафронов привіз свої сюрреалістичні роботи - всього близько 80 картин. Між справою автор повідомив, що не проти продати пару полотен прямо з виставки в фонд музею, експозиція якого має Айвазовського, Рєпіна, Шишкіна, Сєрова.

Обивателі були в захваті від побаченого. Особливо молоді жінки, яким метр щедро роздавав автографи.

А ось донецькі художники і завсідники виставок не приховували здивування. "Мене захоплює успіх Миколи Степановича", - чесно зізнався художник зі Слов'янська із золотим ланцюгом на шиї.

"Це не живопис, це друк. Репродукції. Розфарбовані фотографії. Але ми ж провінція - зрозуміло... Хто сюди оригінал привезе! Шемякін теж привіз до Одеси друк, в якомусь році, але в порівнянні з Сафроновим він Ван Гог. Те що ви бачите - це класна поліграфія. Але ж не міг же він, я думаю, привезти те, що продав людині в Рим чи Лондон", - поділився думкою з Gazeta.ua один з місцевих експертів. Звичайно ж, експерт міг помилитися. Хоча в 2002 році Нікаса Сафронова викрили у підробці власних картин, після того як міністр внутрішніх справ Росії купив за 2 тисячі доларів портрет Путіна, який опинився розфарбованим фарбою фото.

Виставка триватиме місяць. Вхід за місцевими мірками коштує дорого - 60 гривень. За словами Нікаса Сафронова, грошей він за виставку не отримує, а якщо заробить що-небудь, витратить на благодійність. Всі представлені картини, як сказав художник, він написав сам, без помічників, у себе в майстерні.

Зараз ви читаєте новину «Кремлівському портретисту Нікасу Сафронову не заплатили за Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі