Ексклюзиви
вівторок, 04 грудня 2012 14:15

"Краще бути зґвалтованою, ніж українізованою" - вистава "Мина Мазайло"

 

З 1 по 4 грудня в київському Центрі ім. Леся Курбаса проходила вистава "Мина Мазайло".

Незважаючи на те, що актуальність цієї п'єси ані трохи не зменшилась з часів її написання Миколою Кулішом у 1928 році, жоден столичний театр на даний момент її не ставить. Тож, не дивно, що зала була переповнена глядачами і після завершення вистави гриміли довгі оплески.

"Доки є Україна – є драматургія Куліша. Доки кровоточить її рана – доти буде зцілювати її Куліш своїм "Миною Мазайлом". Часи змінюються, а тема п'єси не втрачає своєї актуальності" - лаконічно і влучно характеризує меседж цієї п'єси програмка вистави.

Цікаво, що в якості акторів виступили студенти телережисерського факультету Київського Національного Університету театру, кіно і телебачення ім. Карпенка Карого (КНУТКТ). "Коли дивишся на вистави саме студентів-акторів, то обов'язково помічаєш якісь завчені інтонації та пози. А тут студенти-режисери, тому відчувається, що в них абсолютно інший підхід до виконання ролей. Вони ніби самі собі режисери і намагаються привнести в образ щось своє - унікальне" - коментували їхню гру глядачі.

"Коли ми визначалися з п'єсою для постановки, то обирали між Шекспіром, Мольєром та Кулішом, але в результаті зупинились на останньому. Він актуальніший. Виставу ми готували півтора роки, детально розбираючи кожну сцену" - говорить Нікон Романченко, виконавець ролі Мокія.

Постановкою вистави займався викладач КНУТКТ Віталій Савчук. В його інтерпретації класичний твір виглядає вкрай актуальним і свіжим – написаним ніби за останні роки. Проблеми "українізації-русифікації", що піднімаються в п'єсі, лишаються невирішеними і по сьогодні.

"Незважаючи на те, що "Мина Мазайло" - дуже комічний твір, режисер зробив акцент на трагічності ідеаліста-Мокія. Він ніби відкрив в цій п'єсі додаткову площину. Віталій Савчук – людина з дуже тонкою душевною організацією. Він завжди намагається досягти максимального результату" - коментує Нікон Романченко.

"Краще бути зґвалтованою, ніж українізованою" - викрикує тьотя Мотя, одна з ключових героїнь п'єси.

Автори вистави зробили акцент перш за все на комічній, а не на ідеологічній складовій твору Куліша. Проте саме таким чином – через сміх – нагальні проблеми народу звучать ще гостріше.

8 грудня вистава пройде в Херсонському Обласному Академічному музично-Драматичному театрі ім. Миколи Куліша.

Зараз ви читаєте новину «"Краще бути зґвалтованою, ніж українізованою" - вистава "Мина Мазайло"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі