Ексклюзиви
субота, 13 червня 2020 12:00

Композитор просив присилати йому ноти вуличних пісень

13 червня 1911 року в Парижі відбулась прем'єра балету "Петрушка" Ігоря Стравінського.

Став однією з частин програми "Російських сезонів". В столиці Франції їх організовував імпресаріо Сергій Дягілєв. Для цього збирав найкращі таланти Російської імперії. На початок ХХ ст. мистецтво балету переживало кризу. Це був консервативний, застряглий в традиціях жанр сценічного дійства, вже мало цікавий митцям і публіці. Енергія, екзотика в музиці, хореографії, сценографії гастролерів зі Сходу стали свіжим подихом. Музика Стравінського відкрила нову еру в балеті.

Під час роботи над "Петрушкою" композитор просив друзів присилати йому ноти вуличних і фабричних пісень. Його критикували за те, що вивів на сцену "кучерську музику", "романси кухарки", примітивні мелодії. Натомість французький композитор Клод Дебюссі назвав Стравінського "інстинктивним генієм колориту й ритму".

Над лібрето вистави працювали Ігор Стравінський разом з художником Олександром Бенуа.

Автор: Вікіпедія
  Роль Петрушки виконав Вацлав Ніжинський
Роль Петрушки виконав Вацлав Ніжинський

Дія "Петрушки" відбувається на площі в Петербурзі під час святкування Масляної.

Головні герої "Петрушки" – ляльки балаганного театру. Фокусник представляє їх натовпу і оживляє. Поступово між ляльками зароджується любовний трикутник. Чутливого Петрушку не помічають недалека Балерина та самовдоволений негр Арап. "Замість вигадника і веселуна на сцені - Петрушка з нахилами маніакально-депресивного П'єро, що страждає від нещасливого кохання, роздвоєності і боротьби з власним внутрішнім наглядачем - специфічний гумор епохи поведінкових перверзій і раннього психоаналізу", - пише сучасний композитор і есеїст Андрій Світличний.

Велику увагу автори приділили образу народу. Він постає у балеті як строкатий вуличний натовп. Це гуляки, балаганний дід, лірник, танцівниця, годувальниці, мужик з ведмедем, кучері та конюхи, купець з циганками.

"Дворян або запрошених до Петербургу європейців простий народ цікавить у кращому випадку як колоритний натовп, в дусі картин Малявіна і Кустодієва, або як збірка курйозів, людський зоопарк – на кшталт циганок на базарі" , - продовжує Андрій Світличний.

У ролі Петрушки на прем'єрі виступив Вацлав Ніжинський. Танцівник польського походження, уродженець Києва здивував паризьку публіку технічними стрибками і здійняв на прем'єрі фурор.

Автор: Вікіпедія
  Сценографію до "Петрушки" створив Олександр Бенуа
Сценографію до "Петрушки" створив Олександр Бенуа

Після трьох сезонів балетів Дягілєва молодий композитор Ігор Стравінський став суперзіркою.

1953 року Вацлава Ніжинського поховали в Парижі. На надгробку встановили його статую у ролі Петрушки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Це знущання! Де поліція?" – російський балет закінчився великим скандалом

Російський композитор Ігор Стравінський належав до давнього українського козацького роду. Походив з Волині. Геральдичний щит сім'ї мав елементи герба гетьмана Івана Сулими. Пізніше в документах росіяни забрали частину "Сулима". Ігор Стравинський повернув сину Святославу подвійне прізвище.

Мати Стравінського — піаністка і співачка Ганна Стравінська — киянка, походила з козацького роду Холодовських.

Сім'я батька, відомого оперного співака Федора Стравінського була родом з Чернігівщини. Навчався і працював в Україні, мав маєток на Волині, де композитор проводив дитинство. Саме там створював музику до балету "Весна священна". У вступі твору музикознавці відзначають українські архаїчні поспівки.

Зараз ви читаєте новину «Композитор просив присилати йому ноти вуличних пісень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі