понеділок, 10 червня 2019 12:40

Кобзон хотів дітей від Зикіної
7

10 червня 1929-го у Москві в сім'ї робітників народилася Людмила Зикіна, радянська виконавиця естрадних, народних і, стилізованих під народні пісні, романсів. У репертуарі Зикіної понад 2,5 тис. народних пісень. Тираж її платівок перевищує 6 млн. Найпопулярніші пісні, виконані співачкою: "Течёт Волга", "Оренбургский пуховый платок", "На побывку едет", "Поклонимся великим тем годам".

У роки Другої світої війни вона працювала токарем на Московському верстатобудівному заводі ім. Серго Орджонікідзе. Після війни - санітаркою в підмосковному військовому госпіталі, а потім швачкою в лікарні імені Кащенка.

Творча біографія почалася 1947-го з участі у Всесоюзному конкурсі молодих виконавців, після якого її прийняли до Державного академічного російського народного хору імені М.Ю. П'ятницького.

1960-го Зикіна почала сольну кар'єру, а 1977 року створила Державний академічний російський народний ансамбль "Росія".

Слухати Людмилу Зикіну полюбляли радянські можновладці. Вона товаришувала з Микитою Хрущовим і Леонідом Брежнєвим. Справжніми друзями називала президента Північної Кореї Кім Ір Сена та віолончеліста Мстислава Ростроповича. Подейкували, що в неї були стосунки з головою Ради міністрів СРСР Олексієм Косигіним.

Дітей у Зикіної не було, хоч 4 рази виходила заміж.

Останні роки жила із на 39 років молодшим за себе Михайлом Кізіним, солістом ансамблю "Росія". Мали квартиру в Москві, іномарку з особистим водієм й урядову дачу в селищі Архангельському.

"Я в юності кохав Зикіну як жінку і зумів таки завоювати її серце, — згадував Кізін. — Умовив попрацювати над книгою мемуарів. Відтоді почалися наші стосунки. У підборі співаків для ансамблю вона радилася зі мною. А після прослуховування я їх "відшивав".

Людмилі Георгіївні приписували романи із багатьма кавалерами. У 1970-х пліткували про стосунки зі співаком Йосипом Кобзоном.

"Якось при всіх він заявив: "Хочу від тебе дитину!" Наступного дня про "роман" пліткували на всіх кухнях. Коли я відзначала 75-річчя, Йосип на сцені жартома оголосив: "Зикіна, як і раніше, хочу від тебе дитя!" Кажу: "Йосипе, поїзд уже рушив". А він: "Поїзд, може, і рушив, але свисток зостався!"

У 22 роки побралася з інженером Владленом Поздновим.

"Він не витримав божевільного ритму життя, — згадувала. — За 3 роки ми розійшлися".

Із Євгеном Сваловим, фотокореспондентом журналу "Радянський воїн", співачка познайомилася в тролейбусі. Разом зустріли Новий рік, за рік одружилися. 1962-го Зикіна гастролювала в Індії. На вулиці побачила старого індуса. Він узяв її руку погадати: "Додому приїдеш, розлучишся. У твого чоловіка роман із іншою".

"Іще сказав, що в лобі зірку ношу, стану відомою на весь світ. Жодному слову не повірила, — згадує. — А коли повернулася до Москви, виявила, що чоловік справді зраджував. Одразу розійшлися".

3-й чоловік Зикіної, викладач іноземних мов Володимир Котелкін, намагався вивести кар'єру коханої на міжнародний рівень. Він декілька років навчав її англійської, доки не розійшлися.

"Володя не розумів, що не секс робить шлюб міцним, а душевна гармонія", — казала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Діаманти Зикіної знайшли на дачі її помічниці

Учетверте Людмила Георгіївна вийшла заміж за молодшого на 14 років баяніста й диригента ансамблю "Росія" Віктора Грідіна. Заради неї він залишив дружину й доньку.

"Його запитували: "Ну навіщо тобі потрібна ця стара?" А він відповідав: "Ця стара краща за вас, молодих", — розповідала Зикіна. - Деякі нашіптували мені на вухо: мовляв, він інших ресторанами водить. Але я не слухала. У душі, звісно, переживала, але ознак не подавала. Ми багато працювали. Думаю, тому наш шлюб і розпався через 17 років. Стали колегами, а не подружжям".

Грідін помер у квітні 1997-го від цирозу.

"У моєму житті були ч4 чоловіки, яких я і не любила зовсім. А коханців ніколи не було. Кожного разу сподівалася, що сім'я — назавжди. Але звичайного жіночого щастя не пізнала", — зізнавалася Зикіна.

Останні роки співачка жила на дачі в Архангельському, під Москвою. Хоч мала квартиру у столиці Росії. У селі Зикіна вирощувала квіти, полуницю. Планувала розводити курей, хотіла купити 2 кози.

Жінка прокидалася о шостій ранку та мила підлогу. Робила це щодня. Готувала, коли мала бажання, хоч раніше була доброю кулінаркою. Колись співачка переймалася через зайву вагу, намагалася схуднути. Та один із шанувальників надіслав їй листа: "Не переймайся! Ти — російська баба, ставна і міцна". Після цього Зикіна припинила експериментувати з дієтами.

Наприкінці 80-х на концертах Зикіна не могла рухатися без сторонньої допомоги. Жінка зізналася співакові Йосипу Кобзону, що в неї відмовляють ноги. Співачка страждала на цукровий діабет. Лікувалася у Кремлівській клініці. Мала там окрему палату, яка завжди була до її послуг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Людмила Зикіна померла від інфаркту

А за кілька місяців до 80-річного ювілею на концертах співачка з'являлася зі своїм приятелем, лікарем-реаніматологом Володимиром Константиновим.

"За останні роки мені зробили кілька операцій, - казала Людмила Георгіївна. - Останню - восени 2007-го. Вставили англійський штучний тазостегновий суглоб. Біль, що мучив мене десятки років, зник. Після операції почала краще ходити, ожила! А потім знову впала, заплутавшись у холоші. Зламала руку, пошкодила спину. Знову осінь і зима минули в хворобах. Я серйозно лікувалася і навіть телевізор не дивилася. А Володимир Константинов тричі витягав мене".

Кілька концертів Зикіна відспівала, сидячи у кріслі.

Через ускладнення діабету у Зикіної розвинулася гостра серцево-ниркова недостатність. 25 червня 2009-го її доставлено у важкому стані до лікарні, за кілька днів до смерті перенесла інфаркт, а 1 липня 2009-го її не стало.

* * *

Зикіна побувала на гастролях у 92 країнах світу.

* * *

Співачка розповідала, що більшу частину життя проїздила на "Волзі", хоча завжди хотіла їздити на "Пежо". У співачки був і "Мерседес", але його викрали.

Знала українську

"Ми з Людочкою познайомилися на партійних концертах у Москві ще за Микити Хрущова, — згадував народний артист Дмитро Гнатюк. — Кілька разів на рік зустрічалися у Кремлівському палаці з'їздів, де співали у "солянках" для номенклатури. То були надзвичайно теплі побачення. Людочка — високоосвічена, ніколи не називала мене хохлом, а кликала Дімою. При поважних гостях — "Дмитро Михайлович". Українська їй легко давалася. На слух записала слова на листочку — і жодного акценту. Із Людою підготували 2 дуети "Чом, чом, земле моя" і "Місяць на небі". Останній вона дуже любила. У Києві Людмила Георгіївна любила виступати на Співочому полі, перед Дніпром. У Криму зустрічалися майже щоліта. Вона мене пробувала навчити пити коньяк масандрівський. А в мене щовечора концерт, випрошуюся в неї: "Людочка, не можу більше, бо голосу не буде". Так і недовчився у питті на професора.

Зикіна та її діаманти

Людмила Зикіна славилася любов'ю до коштовностей. Все життя скуповувала прикраси, змагаючись навіть із Галиною Брежнєвою. Унікальні екземпляри їй дарували шанувальники всіх мастей, у тому числі політики, наприклад, Гейдар Алієв і Кім Чен Ір.

Свої скарби вона берегла, як зіницю ока. І турбувалася за їхню долю. "Їх і до труни не покладуть і за труною не понесуть", - нерідко говорила Зикіна про свою колекцію, яку, до речі, оцінювали у кілька мільйонів доларів.

У співачки не було дітей, вона не залишила заповіту. Після її смерті за спадок стали боротися 2 племінники і племінниця артистки - Сергій, Георгій і Катерина Зикіни, прості сільські жителі з Пензенської області.

Коштовності спершу зникли, частину їх зайшли у помічниці Зикіної Тетяни Свинкової, яка забрала їх собі та навіть почала носити. Після скандалу вона звільнилася із ансамблю "Росія" і сидить вдома.

Цю вилучену в неї частину діамантів віддали спадкоємцям (яких у Москві представляв Сергій Зикін), які продали їх на аукціоні 2012-го за 32 млн руб. (майже 9 млн грн на той час), продалася й її квартира. Адвокат Сергія Зикіна розбагатів на цих угодах, але зрештою потрапив до в'язниці в іншій справі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Людмила Зикіна легко розлучається з чоловіками

Сам Сергій Зикін ділитися спадком із рідними не став, вони так і живуть у бідності в своїх селах. Чоловік розбагатів, жив у найкращих готелях Москви, мав водія, охоронця, розкидався грішми. Востаннє його бачили на аукціонах, де продає прикраси своєї тітки. За інформацією ювілірів, кожна з них коштує від $10 до 400 тис..

Зараз ви читаєте новину «Кобзон хотів дітей від Зикіної». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі