середа, 12 травня 2010 13:32

Картину, намальовану жіночими тілами, продали за $12 млн (ФОТО)

Автор: Dearchitecturablog
 

Культову роботу Іва Кляйна із серії "антропометрії", виконана в запатентованому художником синьому кольорі, продали у вівторок увечері на торгах Christie's за 12 мільйонів 402,5 тисячі доларів.

Антропометріями Кляйн, який проголосив девіз "За колір! Проти лінії і малюнка!", називав картини, створені за допомогою відбитків людського тіла на полотні. Робота над такими полотнами нагадувала, скоріше, перформанс - оголені жінки наносили на себе фарбу, притискаючись потім до білого полотна.

Перші експерименти з технікою "живих пензлів" пройшли влітку 1958 року і викликали неоднозначну реакцію в світі.

Монументальна робота, виконана в 1960-1961 роках, незадовго до раптової смерті художника від серцевого нападу у віці 34 років, була оцінена у 8-12 мільйонів доларів.

Топ-лотом торгів Christie's у вівторок став американський прапор роботи Джаспера Джонса, виставлений з колекції Майкла Крайтона. Прапор на полотні був проданий за 28 мільйонів 642,5 тисячі доларів, майже вдвічі перевищивши верхню планку очікувань.

Ідея написати величезний зоряно-смугастий прапор США прийшла до Джонсу уві сні, і він втілював її в 1960-1966 роках. Мистецтвознавці торгового дому порівняли по значущості цю роботу з "Гернікою" Пабло Пікассо і "Мерілін" Енді Уорхола. Ця робота стала рекордною для художника, що працює на стику абстрактного експресіонізму і поп-арту.

Другим за ціною лотом вечора стала "Срібна Ліз", Елізабет Тейлор, написана Уорхолом у 1963 році (10-15 мільйонів доларів). Мистецтвознавці вважають, що це одна з найбільш значущих і особистісних робіт Енді із серії, присвяченої іконам гламуру. Вона пішла з молотка за 18 мільйонів 338,5 тисячі доларів.

NEWSru

Зараз ви читаєте новину «Картину, намальовану жіночими тілами, продали за $12 млн (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі